National Geographic Society

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Naslovnica NG-a iz 1915.

National Geographic Society je najveća neprofitna znanstvena udruga u svijetu, osnovana s namjerom promicanja znanosti u oblasti zemljopisa.

Povijest udruge National Geographic Society započela je 13. siječnja 1888. kada su se u washingtonskom Cosmos Clubu okupila 33 znanstvenika (geografi, geolozi, izumitelji, učitelji, pravnici, meteorolozi, kartografi, biolozi...) kako bi se dogovorili o organizaciji udruge. Udruga je prozvana Gardiner Green Hubbard po istoimenom predsjedniku. Dva tjedna poslije preimenovana je u National Geographic Society. Svrha udruge je bila i još uvijek je, spoznaje iz područja zemljopisa približiti širem krugu ljudi.

S tim ciljem podržavaju i promiču znanstvene projekte i već listopada 1888. je izašla prva novina National Geographic Magazine i nastavlja izlaziti povremeno.

Siječnja 1896. je "National Geographic Magazine" postao mjesečnik. Godinu dana kasnije Gardiner Green Hubbard je umro, a nasljedio ga je njegov zet, poznati znanstvenik Alexander Graham Bell.

Od 1957. novi je predsjednik Melville Bell Grosvenor, a od 1959. postoji i National Geographic Channel, u početku samo na engleskom, da bi u međuvremenu emitiranje bilo prihvaćeno na cijelom nizu nacionalnih TV mreža.

"National Geographic Magazine" je u početku izlazio samo na engleskom, a od 1995. započinje s izlaženjem japanska verzija. "National Geographic Magazine" postoji od studenog 2003. i na hrvatskom.

National Geographic Soc.gif

Magazin je poznat po svojim spektakularnim fotografijama kao i vrlo brižljivo istraženim i neutralnim reportažama, kao i emisijama koje se emitiraju na National Geographic Channel širom svijeta.

National Geographic Society svake godine organizira pozivno natjecanje "National Geographicovo natjecanje u znanju" za odabrane škole u različitim stupnjevima znanja širom svijeta. Natjecanje je izlučno na državnoj razini, da bi na kraju pobjednici iz raznih država odlazili na finalno natjecanje u Washington D.C..

Verzije National Geographic Magazinea[uredi VE | uredi]

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]