Nepodnošljiva lakoća postojanja

Izvor: Wikipedija
'Nepodnošljiva lakoća postojanja'
Naziv izvornika 'Nesnesitelná lehkost bytí'
Autor Milan Kundera
Država
Jezik češki
Vrsta djela roman
Datum (godina)
izdanja
1984.
Vrijeme radnje 20. stoljeće
Mjesto radnje Prag

Nepodnošljiva lakoća postojanja (češ. Nesnesitelná lehkost bytí) je roman Milana Kundere objavljen 1984. godine. Ova je knjiga danas najpoznatije Kunderino djelo. Knjiga je bila zabranjena u Kunderinoj domovini Čehoslovačkoj sve do 1989. godine.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Knjiga opisuje Prag 1968. godine, živote intelektualaca i umjetnika u češkom društvu tijekom komunističke ere, Praško proljeće i ulazak sovjetskih trupa u zemlju. Likovi su Tomaš, uspješni kirurg, njegova supruga Tereza, fotografkinja mučena muževljevim nevjerstvima, Sabina, slobodni umjetnik i Tomaševa ljubavnica, Franc, profesor na švicarskom sveučilištu i Sabinin ljubavnik, Simon, Tomašev sin iz prethodnog braka.

Dvije glavne teme ovog djela su težina i lakoća. Tomaš i Sabina su u stalnoj potrazi za trenutnim zadovoljstvima, nevezani ni za šta, u potpunosti slobodni. Oni su inkarnacija lakoće. Nasuprot lakoći, težina se vezuje za bića i principe, ona je moralna, a njena inkarnacija su Tereza i Franc.

Ekranizacija[uredi | uredi kôd]

Nesnesitelná lehkost bytí je 1988. režirao Philip Kaufman u istoimenom filmu, (engl. The Unbearable Lightness of Being). Glavnu ulogu, Tomaša, odigrao je Daniel Day-Lewis, ulogu Tereze Juliette Binoche a Sabinu je ovjekovječila Lena Olin. U drugim ulogama se pojavljuju Stellan Skarsgård i Erland Josephson.