Nick Robinson

Izvor: Wikipedija
Nick Robinson
Nick Robinson
Rodno ime Nicolas John Robinson
Rođenje 22. ožujka 1995., Seattle, Sjedinjene Američke Države
Zanimanje glumac
Godine rada 2007. – danas
Važnije uloge Joe Toy u The Kings of Summer (2013.), Ben Thomas Parish u The 5th Wave (2016.), Oliver Bright u Everything, Everything (2017.), Simon Spier u Love, Simon (2018.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Nick John Robinson (Seattle, 22. ožujka 1995.), američki glumac. Glumio je u filmu Love, Simon koji se smatra prvim Hollywoodskim filmom kojemu je tema gay tinejdžerska romansa.[1]

Glumio je u sporednoj ulozi u filmovima Jurassic World te u glavnim ulogama u filmovima The Kings Of Summer, The 5th Wave, Everything, Everything i Love, Simon. Od tada, glumio je i u dramama A Teacher (2020.) i Maid (2021.).

Rani život[uredi | uredi kôd]

Robinson je rođen 22. ožujka 1995. u Seattleu, Washingtonu. Maturirao je 2013. u Campbell Hall School. Upisao je Sveučilište New York.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Glumom se počeo baviti od svoje 11. godine ulogom u Dickensovoj noveli A Christmas Carol.[2] Svoju prvu glavnu ulogu dobio je 2012. u filmu The Kings of Summer.

U narednim godinama imao je značajne uloge, no najpoznatiji je po ulozi Simona Spiera u tinejdžerskoj gay romantičnoj drami Love, Simone (2018.), prvome filmu visoke produkcije o toj temi.[3] Za svoju ulogu u tom filmu dobio je pohvale kritike. Otkrio je i da je prekršio svoje vlastito pravilo, a to je da neće više glumiti tinejdžerske uloge, no uvidjevši kulturološku važnost filma, ipak je pristao glumiti.[4] Iste je godine imenovan u Forbesovoj listi "30 ispod 30" u kategoriji Hoolywood i zabava.[5]

Uz nekoliko sporednih uloga, pojavio se u glavnoj ulozi u Netflixovoj seriji Maid, gdje je također dobio pohvale kritike.

Izvori[uredi | uredi kôd]