Oružane snage Trinidada i Tobaga

Izvor: Wikipedija
Oružane snage Trinidada i Tobaga
Utemeljena1962.
GraneAmblem Kopnena vojska

Amblem Obalna straža

Amblem Ratno zrakoplovstvo
Vodstvo
Vrhovni zapovjednikAnthony Carmona
Načelnik Glavnog stožerageneral zbora
Ljudstvo
Vojna dob18 godina
Novačenjedragovoljno služenje vojnog roka

Oružane snage Trinidada i Tobaga službeni je naziv za vojsku Trinidada i Tobaga. Oružane snage štite suverenitet i neovisnost Trinidada i Tobaga te brane njegovu teritorijalnu cjelovitost, što im je glavna zadaća. Pored toga, sudjeluju u međunarodnim mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama i misijama, obavljaju određene zadatke u stanju neposredne ugroženosti te pružaju pomoć institucijama civilne vlasti i stanovništvu u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća. Oružane snage Trinidada i Tobaga razvile su se nakon osamostaljenja države 1962. godine.

Kopnena vojska[uredi | uredi kôd]

Pukovnija Trinidada i Tobaga, glavni je element obrambenih snaga Trinidada i Tobaga. Sastoji s od oko 2000 muškaraca i žena, organiziranih u sjedištu pukovnije (nalazi se u Port of Spainu) i četiri bojne. Pukovnija ima dvije primarne uloge; Održavanje unutarnje sigurnosti Trinidada i Tobaga i pomoć lokalnoj policiji.

Iako je službeni naziv pukovnija Trinidada i Tobaga, ona je više ustrojena kao laka pješačka brigada, s nekoliko pješačkih bojni, inženjeringa i jedinica logističke potpore:

  1. bojna (pješačka)
  2. bojna (pješačka)
  3. bojna (inženjerija)
  4. bojna (logistika)

Ratno zrakoplovstvo[uredi | uredi kôd]

Ratno zrakoplovstvo Trinidada i Tobaga osnovano je u veljači 1966. godine s ciljem osiguranja suverenosti zračnog prostora Trinidada i Tobaga te pružanje zrakoplovne potpore drugim granama u provedbi njihovih zadaća u združenim operacijama. Sadašnji zapovjednik Ratnog zrakoplovstva je kapetan Darryl Daniel. On je preuzeo zapovjedništvo u srpnju 2014. godine

Trenutni inventar[uredi | uredi kôd]

Zrakoplov Podrijetlo Zadaća
Pomorska ophodnja
C-26 Metro SAD Pomorska ophodnja
Helikopteri
AW139 Italija Traganje i spašavanje

Obalna straža[uredi | uredi kôd]

Brod Trinidada i Tobaga "Scarborough" u Portsmouthu, 2010.

Obalna straža Trinidada i Tobaga je vojna organizacija s policijskim ovlastima na moru. U teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama Trinidada i Tobaga Obalna straža pruža potporu drugim nadležnim tijelima državne uprave u provođenju zakona i drugih propisa iz njihove nadležnosti. Sadašnji zapovjednik Obalne straže je kapetan Hayden Pritchard.

Specijalne snage[uredi | uredi kôd]

Trinidad i Tobago ima jedinstvenu i visoko obučenu skupinu specijalnih snaga koja ima zadatak suzbijanje narko kartela te izvršavati protuterorističke operacije. Vojnici se šalju u SAD ili Veliku Britaniju na daljnje obuke. Njihov slogan je "pronaći način".