Kaspijski tuljan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Phoca caspica)
Kaspijski tuljan
Kaspijski tuljan u Iranu
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Carnivora
Porodica:Phocidae
Rod:Pusa
Vrsta:P. caspica
Dvojno ime
Pusa caspica
Gmelin, 1788.
Rasprostranjenost
Sinonimi
Phoca caspica
Baze podataka

Kaspijski tuljan (lat. Pusa caspica) je vrsta tuljana iz roda Pusa.

Endem je Kaspijskoga jezera. Za vrijeme zime, ranoga proljeća i kasne jeseni pripadnici ove vrste migriraju u sjeverne dijelove Kaspijskoga jezera gdje na ledu formiraju čopore, kote se i gube dlaku. Tijekom jeseni nastanjuju ušća rijeka Volge i Urala, do Volgograda i 200 km po toku Urala. Tijekom proljeća kreću se prema jugu Kaspijskoga jezera. Živi u čoporima.

Jedan od glavnih negativnih čimbenika koji utječe na smanjenje populacije Kaspijskoga tuljana je onečišćavanje jezera.

Opće karakteristike[uredi | uredi kôd]

Kaspijski tuljan s mladuncem, Azermarka, 1997.

Duljina tijela iznosi 120 – 148 cm, a težina 50 – 60 km. Veličine ženki i mužjaka su skoro iste. Tijelo je jednobojne sivosmeđe boje sa smeđim i tamnim mrljama. za odraslu jedinku tipične su brojne mrlje nepravilnih oblika i raznih veličina.

Zrelost dostižu između 5. i 7. godine života. Razmnožavaju se svake 2 – 3 godine. Trudnoća traje 11 mjeseca. Ženki se okoti jedno mladunčad. Kaspiskji tuljani žive do 50 godina.

Kaspijski tuljan može zaroniti do 80 metara dubine. Glavna prehrana sastoji se od vrsta riba koje žive u plovama.

Areal i brojčano stanje[uredi | uredi kôd]

Kaspijskoga tuljana karakterizira migracija sa sjevernoga na južnoga dijela Kaspijskoga jezera. Tijekom hladnoga dijela godine populacija je koncentrirana u sjevernome Kaspijskome jezeru, a u toplome dijelu godine populacija migrira u središnji i južni dio Kaspijskoga jezera.

Početkom 20. stoljeća u Kaspijskome jezeru je obitavalo jedan milijun jedinki. Do 1989. godine taj se broj smanjio na 400 tisuća, 2005. na 110 tisuća, a 2008. na 100 tisuća. Broj jedinki i dalje opada.

Početkom 1980-ih u turkmenistanskome dijelu Kaspijskoga jezera živjelo je do 15 tisuća jedinki, najviše na otoku Ogručinskij. Godine 2007. osoblje Nacionalnoga instituta za pustinje, flore i faune Ministarstva zaštite prirode Turkmenistana je na temelju rezultata terenskih ekspedicija procijenilo broj jedinki na oko 1000.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Pusa caspica
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pusa caspica
Wikivrste imaju podatke o taksonu Pusa caspica