Poliwhirl

Izvor: Wikipedija
Poliwhirl

Japansko ime ニョロゾ Nyorozo
Redni broj 61
Generacija prva
Vrsta Vodeni
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Poliwaga
Razvija se u Poliwratha
Politoeda
Razvoj Vodeni kamen (Poliwrath)
Razmjena uz Kraljev kamen (Politoed)
Visina 1,0 m
Masa 20,0 kg
Sposobnost Vlaga (Damp)/Upijanje vode (Water Absorb)

Poliwhirl (ニョロゾ Nyorozo u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Poliwhirla u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Poliwhirl kombinacija je engleskih riječi "pollywog" = punoglavac, što se odnosi na anatomiju tijela njegova prethodnog oblika, Poliwaga, i "whirl" = vrtlog, odnoseći se na Poliwhirlovu dugu zavijenu liniju koja se nalazi na njegovu trbuhu.

Njegovo je japansko ime, Nyorozo, vjerojatno onomatopeja: "Nyoro nyoro" označava migoljenje i meškoljenje, opisujući kretnje punoglavca (u ovom slučaju, njegova prethodnog oblika Poliwaga).

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Može živjeti unutar ili izvan vode. Kada je izvan vode, konstantno se znoji da bi održao tijelo sluzavim.
  • Pokémon Yellow: Kada je napadnut, koristi spiralu na trbuhu da uspava protivnika i pobjegne.
  • Pokémon Gold: Spirala na njegovom trbuhu može se vrtiti. Gledanje u nju može izazvati pospanost.
  • Pokémon Silver: Većina njegove kože je vlažna. Koža na njegovoj spirali na trbuhu je glatka.
  • Pokémon Crystal: Iako je iskusan u hodanju, ipak će radije živjeti pod vodom gdje je sigurnije.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Površina Poliwhirlovog tijela je uvijek mokra i skliska uz pomoć uljane tekućine. Zbog ovog masnog pokrivača može lako kliznuti i izmaći se šapa protivnika u borbi.
  • Pokémon Emerald: Njegova površina tijela je uvijek mokra i skliska uz pomoć uljane tekućine. Zbog ovog masnog pokrivača može lako kliznuti i izmaći se šapa protivnika u borbi.
  • Pokémon FireRed: Njegove dvije noge dobro su razvijene. Iako može živjeti na površini, preferira život u vodi.
  • Pokémon LeafGreen: Može živjeti unutar ili izvan vode. Kad je izvan vode, konstantno se znoji da bi održao tijelo sluzavim.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Spirala na njegovom trbuhu može se vrtiti. Gledanje u nju može izazvati pospanost.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Poliwhirl je Vodeni Pokémon, i razvija se iz Poliwaga na 25. razini. Iako je Poliwag čest Pokémon, igrači mogu uhvatiti Poliwhirla u mnogim igrama.

U Pokémon Red i Blue igrama, Poliwhirla se može pronaći pecanjem u gradu Celadonu i na Stazama 9 i 10. U Pokémon Yellow igri, pecanjem ga se može uhvatiti na Stazama 22 23, kao i u prethodno spomenutom gradu Celadonu.

U Pokémon Gold, Silver i Crystal igrama, može ga se pronaći tijekom surfanja u gradu Ecruteaku, Violetu i Viridianu, na Planini Silver i Stazama 22, 28, 30, 31 i 44.

Nemoguće ga je pronaći u igrama Pokémon Ruby, Sapphire i Emerald, iako je veoma brojan u Pokémon FireRed i LeafGreen igrama: na Rubnom rtu, Četvrtom otoku, Icefall spilji, Dolini ruševina, u gradu Ceruleanu i Viridianu (pecajući), te na Stazama 6, 22, 23, 24 i 25.

Poliwhirl ima razgranatu evoluciju, poput Glooma i Slowpokea. Ako ga se izloži Vodenom kamenu, Poliwhirl će se razviti u Vodenog/Borbenog Pokémona Poliwratha. Ako se Poliwhirla razmijeni dok drži Kraljev kamen (King's Rock), Poliwhirl će se razviti u Vodenog Pokémona Politoeda.

U videoigrama, Poliwhirlovo je glasanje jednako glasanju Wigglytuffa. Jednako se glasaju (u videoigrama) i Aerodactyl i Vileplume, kao i Charizard i Rhyhorn, iako je nepoznato zašto dolazi do jednakog glasanja iako su to potpuno različiti Pokémoni.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Vodeni sport (Water Sport) Vodeni
Mjehurići (Bubble) Vodeni
Hipnoza (Hypnosis) Psihički
Vodeni pištolj (Water Gun) Vodeni
Dvostruka pljuska (Doubleslap) Normalni
Ples kiše (Rain Dance) Vodeni
Tresak tijelom (Body Slam) Normalni
Mjehurasti mlaz (Bubblebeam) Vodeni 27
Hitac blatom (Mud Shot) Zemljani 32
Trbušni bubanj (Belly Drum) Normalni 37
Razbuđujuća pljuska (Wake-up Slap) Borbeni 42
Vodena crpka (Hydro Pump) Vodeni 48
Blatna bomba (Mud Bomb) Zemljani 53

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 65
 
Attack: 65
 
Defense: 50
 
Special: 50
 
SpAtk: 50
 
SpDef: 50
 
Speed: 90
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Misty je neko vrijeme imala Poliwhirla. Evoluirao je iz Poliwaga kojeg je uhvatila na Orange otocima tijekom borbe s Ashom dok su se njih dvoje natjecali za vlasništvo nad Totodileom. Tijekom borbe protiv Ashova Bulbasaura, Mistyin se Poliwag razvio u Poliwhirla. Poliwhirl se kasnije razvio u Politoeda.