Portal:Film/Izabrana biografija/07. 2009

Izvor: Wikipedija
James Cagney
James Cagney

James Francis Cagney Jr. (New York, 17. srpnja 1899. - Stanford, 30. ožujka 1986.), američki filmski glumac poznat po raznovrsnim ulogama, uključujući prekretnu u filmu Državni neprijatelj. Isprva je bio poznati vodviljski izvođač, osvojio je Oscara za najboljeg glavnog glumca za portret plesača i pjevača u Yankee Doodle Dandyju 1942., ali najpoznatiji je po ulogama 'čvrstih momaka'. Kao i James Stewart, Cagney je postao poznat publici pa su ga obično zvali "Jimmy" Cagney - iako u nijednom filmu nije tako potpisan.

Američki filmski institut proglasio ga je 1999. godine 8. najvećom muškom filmskom zvijezda svih vremena.

Cagney je bio među omiljenim glumcima Stanleyja Kubricka, a Orson Welles ga je proglasio "možda najvećim glumcem koji se ikad pojavio ispred kamere." Warner Brothers je organizirao privatno prikazivanje Cagneyjevih filmova za Winstona Churchilla.

Zaradio je nadimak 'The Professional Againster', a nekoliko je puta napuštao veliki studio Warner Brothersa, vraćajući se svaki put pod poboljšanim osobnim i umjetničkim uvjetima. U dva je mandata bio predsjednik Ceha filmskih glumaca, a tijekom Drugog svjetskog rata u mnogo je navrata odlazio na turneje za podizanje morala.