Portal:Film/Izabrani članak/12. 2008

Izvor: Wikipedija

Bijeli Božić (eng. White Christmas) je film iz 1954. u kojem glavne uloge tumače Bing Crosby i Danny Kaye, autor glazbe za film je Irving Berlin, a između ostalog, u filmu je izvedena i naslovna pjesma, Bijeli Božić. U filmu su glumile i Rosemary Clooney i Vera-Ellen, a režirao ga je Michael Curtiz. Snimanje filma započelo je u rujnu, a završilo u studenome 1953. godine, a film je započeo s prikazivanjem 1954. i postao najuspješniji film godine.

Film je trebao ponovno ujediniti Crosbyja i Freda Astairea u njihovom trećem filmu s glazbom Irvinga Berlina - prva dva filma u kojima su zajedno nastupali bili su Holiday Inn iz 1942. i Blue Skies iz 1946. Međutim, Astaire se povukao nakon što je pročitao scenarij. Za Astaireovu zamjenu izabran je Donald O'Connor, ali je i on odbio ulogu zbog ozljede leđa. O'Connora je stoga zamijenio Danny Kaye.

Naslovna je pjesma prvo bila korištena u filmu Holiday Inn (1942.) i tada je osvojila Oscara za najbolju originalnu pjesmu. Pjesma Count Your Blessings Instead of Sheep donijela je filmu Bijeli Božić nominaciju za Oscara za najbolju pjesmu.