Portal:Kemija/Izdvojeni/09, 2007.

Izvor: Wikipedija

Voda je kemijski spoj dva atoma vodika i jednog atoma kisika. Kemijska formula vode je H2O.

Ima talište na 0ºC (273K) i vrelište na 100ºC (373K).

Na Zemlji tvori oceane, rijeke, oblake i polarne kape. Voda pokriva 71% zemljine površine i nužna je za život kakav poznamo. Ona je po težini najobilnija sastavnica stanica i organizama (75-85%), a veliki broj stanica ovisi o izvanstaničnoj okolini koja je također uglavnom vodena. Najveća gustoća vode je pri 4°C.

Otapalo je tekućina u kojoj se druga otopljena tvar može otopiti. Voda zbog polarnosti posjeduje izvrstan kapacitet da otapa različite vrste tvari.
- * Hidrofilne otopljene tvari su one koje voda privlači, pa se uslijed hidratacije brže otapaju u vodi (male organske molekule u stanicama: šećeri, organske kiseline i neke aminokiseline). To su polarnostpolarne, ili specifične neutralne molekule, koje elektrostatički međudjeluju s molekulama vode.
- * Hidrofobne otopljene tvari nisu topljive u vodi (lipidi i većina proteina). To su nepolarne molekule koje razbijaju strukturu vode i teže izuzimanju zbog onemogućavanja uspostavljanja vodikovih veza u vodi...Pročitaj cijeli članak | Prijašnji izdvojeni članci