Portal:Povijest/Izabrani članak/50, 2007.

Izvor: Wikipedija

Oktobarska revolucija ili Listopadska revolucija je revolucija u Rusiji koja je dovela do raspada Ruskog Carstva i stvaranja Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika.

U carskoj Rusiji sve do početka 20. stoljeća vladao je feudalni sustav koji je kočio razvoj proizvodnih snaga što je pogodovalo razvoju revolucionarnih organizacija. Početkom 1917. god. u Rusiji je bilo mobilizirano oko 16 milijuna ljudi, a oko 7 milijuna već je bilo izginulo, ranjeno ili nestalo. Carska vojska bila je potisnuta s istočnog fronta i veliki porazi izazivaju nezadovoljstvo u narodu, a car Nikola II. razmišlja i o sklapanju separatnog mira. U to vrijeme skoro svi slojevi društva bili su spremni za prevrat. Najradikalniji su bili Boljševici koji su željeli da takvo stanje iskoriste za dolazak na vlast.

Dana 8. ožujka 1917. god. (23. veljače po starom kalendaru – Februarska revolucija) nemiri se pretvaraju u pobunu. Počelo je rušenje carskog apsolutizma i polufeudalnog sistema u Rusiji. U sljedeća dva dana postalo je jasno da je riječ o građanskoj revoluciji...

Više ... -- Arhiva -- Predloži i ti članak