Portal:Zemljopis/Izabrana slika/u izradi

Izvor: Wikipedija

Izabrana slika 1. Vodopad[uredi kôd]

Hopetoun slapovi blizu Nacionalnog parka Otway, Victoria, Australija.
Hopetoun slapovi blizu Nacionalnog parka Otway, Victoria, Australija.
Vodopad je obično geološka formacija koja nastaje iz vode, često u obliku potoka koji teče preko stjenovite formacije otporne na eroziju koja oblikuje iznenadan prijelom u visini. Vodopadi mogu biti i umjetni, a ponekad se koriste kao vrtni ili krajobrazni ukras. Neki se vodopadi formiraju u planinskim okolinama gdje je erozija brza, a smjer toka može biti izložen iznenadnoj i katastrofičnoj promjeni. U takvim slučajevima vodopad ne mora biti krajnji proizvod mnogih godina djelovanja vode u regiji, već rezultat relativno iznenadnih geoloških procesa poput trusnih rasjeda i vulkanske aktivnosti.

Izabrana slika 2. Vulkan[uredi kôd]

Erupcija vulkana na Aljasci
Erupcija vulkana na Aljasci
Vulkan je geološki oblik (najčešće planina, no ima i podmorskih vulkana) gdje magma izlazi na površinu Zemlje. Vulkani bitno utječu na oblikovanje Zemljinog reljefa. Na Zemlji, njih najčešće susrećemo na rubovima litosfernih ploča. Vulkan može biti aktivan ili neaktivan, ovisno o njegovim erupcijama i tektonskoj aktivnosti u njegovoj blizini. Najistaknutiji dio vulkana je vulkanska kupola koja se neprestano povećava. Na vrhu kupole se nalazi krater a veza između kratera i vulkanskog ognjišta čini vulkanski kanal. Prodor magme može se dogoditi iz više razloga kao što su tektonski utjecaji i promjene dubinskog tlaka koji je guraju, visoka temperatura (600 do 1200 °C) koja povećava pokretljivost magme te tali stijene ili zbog plinova i para koji povećavaju uzgon magme.

Izabrana slika 3. Yellowstone[uredi kôd]

Nacionalni park Yellowstone
Nacionalni park Yellowstone
Yellowstone je nacionalni park Sjedinjenih Američkih Država koji se rasprostire na područjima tri zapadnoameričke savezne države: Wyoming, Montana i Idaho. Yellowstone park ja najstariji svjetski Nacionalni park utemeljen 1. ožujka 1872. godine. Rasprostire se na 8 987 kilometara kvadratnih velikom području a najvećim dijelom na sjeverozapadu savezne države Wyoming na tromeđi sa saveznim državama Montana i Idaho. Park je poznat po svojim gejzirima, toplim izvorima, super vulkanu i ostalim geotermalnim karakteristikama. Najpoznatiji svjetski gejzir Old Faithful nalazi se upravo u Yellowstone parku. Naziv parka potječe od imena rijeke Yellowstone koju su francuski traperi zbog žutih litica Yellowstoneskog Grand Canyona (koji nije u nikakvoj vezi sa velikim i poznatijim Grand Canyonom u Arizoni) prozvali Roche Jaune, da bi američki traperi poslije taj naziv preveli na engleski Yellowstone.

Izabrana slika 4. (Plitvička jezera)[uredi kôd]

Plitvička jezera
Plitvička jezera
Nacionalni park Plitvička jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava.

Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 1949. godine, šumovit je planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje. Vodu dobivaju od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena pjenušavim kaskadama i šumnim slapovima. Odvojena sedranim barijerama, za koje je bilo odlučno razdoblje od posljednjih desetak tisuća godina, temeljna je osobitost Parka.

Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom.