Promijenimo Hrvatsku

Izvor: Wikipedija


Promijenimo Hrvatsku
{{{logo opis}}}
{{{logo opis}}}
Predsjednik Ivan Lovrinović
Osnivač Ivan Lovrinović
Osnovana 7. srpnja 2016.
Raspuštena 7. ožujka 2024. (de facto)
Izdvojena iz Most
Spojena s Pravo i pravda
Sjedište Zagreb
Država djelovanja Hrvatska
Službena stranica

Promijenimo Hrvatsku (kratica PH), bila je hrvatska politička stranka. Osnovana je 2. srpnja 2016. godine u Zagrebu.[1] Sjedište stranke nalazilo se u Zagrebu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Stranka Promijenimo Hrvatsku nastala je iz udruge Promijenimo Hrvatsku koja je na parlamentarnim izborima 2015. godine na platformi Mosta nezavisnih lista osvojila tri mandata u Hrvatskom saboru. Brzi raskid suradnje s Mostom uslijedio je zbog odustajanja od dogovorenog ekonomskog programa i drugih nedosljednosti. Promijenimo Hrvatsku je jedna od najmlađih političkih stranaka u Hrvatskoj, a kao svoj primarni fokus, stranka navodi rješavanje ključnih ekonomskih problema koji destabiliziraju ukupno društvo u svim segmentima.

Dana 7. ožujka 2024. stranka se faktički udružila u novu političku stranku Pravo i pravda. Međutim, stranka formalno još nije raspuštena.[2]

Ciljevi[uredi | uredi kôd]

Od početka djelovanja, na čelu s predsjednikom stranke prof. dr. sc. Ivanom Lovrinovićem,[1] stranka se zalaže za korištenje hrvatske kune u platnom prometu, podizanje kredita u kunama jer u toj valuti građani primaju plaću. Stranka okuplja građane svih dobnih skupina, a kao primarni motiv djelovanja, stranka navodi nezadovoljstvo postojećim stanjem apatije, visoke nezaposlenosti u društvu i gospodarstvu koje je rezultiralo velikim brojem odlazaka u inozemstvo mladih i visokostručnih ljudi. . Zalaže se za poboljšanja i reforme na području ključnih javnih politika i sustava kao što su monetarna politika, zdravstvena politika, poljoprivredna politika, stabilizacija mirovinskog sustava i transformacija drugog mirovinskog stupa, usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama vremena i zasnovanog na temeljnim vrijednostima hrvatskog društva i povijesti uz poticanje kreativnosti, vlastitog razmišljanja, socijalizaciju i odnos prema prirodi. 

U osobitom fokusu je borba protiv korupcije i klijentelizma, javni interes, blagostanje svih građana i promicanje rada i vrijednosti rada i stvaralaštva. Zahtjevi za ukidanjem valutne klauzule, novi ovršni zakon i smanjenje mogućnosti za blokade građana posebno se ističu u njihovom djelovanju. Stručnjaci iz stranke su u slučaju „Franak“ dali znanstveno-stručnu analizu koja je korištena u sudskom procesu, koja je na kraju rezultirala donošenjem presude u korist građana.

Stranka je dala brojne amandmane na Ovršni zakon u kojima su tražili da stranke u ovršnom postupku same plaćaju svoj dio ukupni troškova što bi, po tumačenju stranke, za 70% smanjilo broj ovrha.

Sudjelovanje na izborima[uredi | uredi kôd]

Promijenimo Hrvatsku je kao politička stranka sudjelovala na izborima 2016. godine u koaliciji pod nazivom „Jedina opcija“ koju su činili: Živi zid, Akcija mladih i inicijativa građana ugroženih problemom kredita koji su bili vezani za švicarski franak iz koje je nastala Udruga Franak.[3] Promijenimo Hrvatsku danas je parlamentarna stranka.

Predsjednici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b H, Bivši Mostovci osnovali stranku 'Promijenimo Hrvatsku'; predsjednik Lovrinović: Imamo velike ciljeve, ali i veliko znanje, slobodnadalmacija.hr, 2. srpnja 2016., pristupljeno 30. studenoga 2019.
  2. Registar političkih stranaka, Promijenimo Hrvatsku. Pristupljeno 8. travnja 2024.
  3. Sanja Žordić, "Franak, bivši Mostovci i Živi zid potpisali sporazum 'Pomrsit ćemo im račune, idemo u pobjedu'", jutarnji.hr,27. srpnja 2016., pristupljeno 30. studenoga 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]