Putovnica Turkmenistana

Izvor: Wikipedija
Putovnica Turkmenistana.

Putovnica Turkmenistana putna je isprava koja se državljanima Turkmenistana izdaje za putovanje i boravak u inozemstvu, kao i za povratak u zemlju.

Za vrijeme boravka u inozemstvu, putna isprava služi za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu.

Putovnica Turkmenistana se izdaje za neograničen broj putovanja.

Jezici[uredi | uredi kôd]

Putovnica je ispisana tukmenistanskim i engleskim jezikom.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Turkmenske putovnice su zelene boje, s natpisom "Turkmenistan" (na turkmenskom: Türkmenistan) i "Putovnica" (na turkmenskom: Pasport) na turkmenskom i engleskom jeziku na koricama. Grb Turkmenistana je utisnut u sredini korica. Putovnica ima 48 stranica.

Stranica s identifikacijskim podacima[uredi | uredi kôd]

Valjanost[uredi | uredi kôd]

Turkmenistanske putovnice vrijede 5 godina za djecu do 16 godina i 10 godina za odrasle.[1] Turkmenistan je jedna od rijetkih zemalja koja ne obnavlja istekle putovnice u svojim stranim diplomatskim misijama. Umjesto toga, veleposlanstva i konzulati Turkmenistana stavljaju pečat na posljednje stranice isteklih putovnica tvrdeći da je putovnica "produljena".[2] Kako bi stavili oznaku u putovnicu o produženju, državljani Turkmenistana, koji privremeno ili stalno borave u stranim zemljama, moraju se obratiti najbližoj diplomatskoj misiji zemlje, napisati zahtjev u slobodnom obliku i ispuniti upitnik. Uz zahtjev je potrebno priložiti samu putovnicu, njezinu presliku i fotografiju veličine putovnice.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Isprava: TKM-AO-01001. Pristupljeno 6. travnja 2023.
  2. Turkmenistan je odobrio novu proceduru produljenja valjanosti strane putovnice (engleski). Pristupljeno 6. travnja 2023.