Razgovor:Đorđe Balašević

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Đorđe Balašević.
Rad na člancima
Pismohrane:

Dolenec[uredi kôd]

Nije Djordje Balasevic napola mađarskog i hrvatskog podrijetla, vec njegova majka Veronika Dolenec. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 80.133.194.7 (razgovordoprinosi)

Želite li reći da je onda četvrtinom Mađar i četvrtinom Hrvat? Kubura (razgovor) 03:36, 17. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Politika[uredi kôd]

Nemojte ubacivati politiku u clanak o jednom glazbeniku. Ne mora se po svaku cijenu pominjati "srpska agresija" ili "oslobadjanje Hrvatske". To nema veze za Djoletom. Nekima je izgleda politika ponistila racionalno razmisljanje. I jos nesto, nisam Srbin vec Madjar, ali me nerviraju oni, koji ne mogu ni na trenutak bez svog bolesnog nacionalizma. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 80.133.194.7 (razgovordoprinosi)

I ja se u potpunosti slažem s ovim komentarom.  goggs1212  17:36, 8. svibanj 2008. (CEST)


Opet neko pise iz nacionalisticke perspektive. Neko je izmjenio Djoletovo mjesto rodjenja i napisao "Novi Sad u Vojvodini". Jeste Novi Sad u Vojvodini ali u Srbiji. Ja sam opet napisao "Novi Sad u Srbiji" jer tako i treba pisati. Kada se pise na Wikipediji o Puli, onda se pise Hrvatska a ne Istra. A sto se tice Milosevica, svi mi znamo da je on bio vođa Srbije za vrijeme rata, ali tome ovdje nije mjesto i ne treba naglasti "ratni vođa", znamo mi svi tko je on bio ali to nema veze sa Balasevicem. I jos nesto, izgleda da je nekome jako vazno sto je Djoletova majka napola mađarskog i hrvatskog podrijetla, sto ne stoji da mu je otac Jovan bio Srbin? Vjerovatno je sramota. Nemojte se cuditi, vi svi koji ste ovisnici bolesnog nacionalizma, zato vam i ide kako ide. Srecom, ne pripadam ni jednima ni drugima, kao sto sam gore napisao, tako da me to ne bi trebalo nervirati, ali ipak dajte bar malo objektivnosti i manite se svog sovinizma. Onda bi bilo puno lakse.--80.133.187.232 17:04, 29. travanj 2009. (CEST)


Potezu se suvisna pitanja oko nacionalizma, jer oni koji su nas zatrovali tim, su zadovoljno trljali ruke pri pomisli na biznis koji ce sa "omrazenim neprijateljem" da pravi i nisu marili bas za nacionalnu pripadnost suradnika. Bogata je zemlja koja ima i priznaje Balasevica! Okrenimo se ka buducnosti, bas onako kako smo to i cinili nakon II svjetskog rata, kada smo isli u zemlju koja je mozda dosta vise zla nanijela na ove prostore i sjetimo se kako nas to tada nije smetalo ko su i sta su radile te "svabe" ovdje!!! Iskreno se nadam da je Djole u medjuvremenu dobio neku razglednicu iz Maribora, Splita, Zagreba... — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Dzigibau (razgovordoprinosi)

Reditelj[uredi kôd]

Oprobao se i kao reditelj, režirao je "Kao rani mraz", bio je scenarista za zaj film kao i za TV seriju "Specijalna redakcija" za koju je pisao i muziku. Pisao je muziku za ukupno 11 filmova i serija, a kao glumac se pojavio u 12. Mislim da bi to svakako trebalo pomenuti u tekstu. http://www.imdb.com/name/nm0049460/— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 79.101.58.202 (razgovordoprinosi)

Vojviđanski[uredi kôd]

Nije vojvođanski nego bački, jer je Novi Sad u Bačkoj najvećim delom (sada se malo proširio u Srem-Petrovaradin), ali mi starosedeoci to ne priznajemo. Sramota je da nas poistovećujete sa Sremcima i Banaćanima jer smo mi mnogo bolji od njih! Kad bi se raspisao referendum o samostalnosti Bačke i uvođenju bačkog (bačvanskog) jezika, pisma, valute i nacionalnosti 99% starosedeoca i većina Crnogoraca, Hercegovaca, Bosanaca, Srbijanaca, Ličana, Kordunaša, Slavonaca, Kosovara (i ostalih kolonizovanih što za vreme SFRJ što posle Tuđmana i kasnije) bi glasalo ZA, čak bi i Romi preko noći postali Bačvani. Prema tome apelujem na vas da preimenujete "vojvođanski" u "bački" jer je Bačka mnogo stariji pojam, kompaktnija celina sa većim procentom hrvastkog, bunjavačkog, šokačkog i mađarskog stanovništva od Srema (čiji je jedan deo u Hrvatskoj, drugi po političkoj podeli pripao centralnoj Srbiji (Novi Beograd, Zemun, Sručin...) i Banata (Ovča, Borča, Krnjača... su takođe sada pripale Beogradu, a takođe velik je procenat rumunskog stanovništva u odnosu na Bačku).. A Vojvodina je politički stvorena u ovim granicama posle 2. svetskog rata (prava Vojvodina je sadržavala u sebi i Zemun i mesto gde se sada nalazi Novi Beograd ali i Vukovar i druge (danas) hrvatske gradove i sela kao i severne delove današnjeg Beograda. Prema tome ne postoji vojvođanski identitet jer je to veštački smanjena teritorija, očišćena od Nemaca i naseljena Herceogovcima, Crnogorcima, Bosancima, Kosovarima, Sandžaklijama i kasnije izbeglicama iz RH i BiH, sa smanjenim granicama i simboličkim političkim nadležnostima. Rumun iz Vršca sa Slovakom iz Stare Pazove ili Mađarom iz Subotice , ili možda Crnogorcem iz Vrbasa i Hrvatom iz Slankamena nema baš mnogo zajedničkog (više sličnosti ima Srbin iz Novog Sada sa onim iz Kragujevca ili Niša). Ako pitate Roma iz Sombora da li se razlikuje Goranac iz Bečeja od onoga iz Šapca ne verujem da će znati da vam odgovori na to pitanje. Prema tome autentična celina, istorijska, kulturološka, antropološka (i fizički se razlikujemo mi starosedeoci), jezička (na hiljade reči, izraza, fraza su u Bačkoj drugačije od onih u Banatu), kada je u pitanju narodna nošnja, narodne pesme, hrana, arhitektura...celina je BAČKA i Balašević je više puta isticao da je ponosan na svoje Bačvanstvo...a o Vojvodini je po moralno-političkoj podobnosti (poput one "Računajte na nas") morao da napiše i "Panonskog mornara" i u nju ubaci "Banat, Srem i Bačku" i dan danas se toga stidi.. Da ne dužim nije on vojvođanski nego bački ili bačvanski to je valjda svima jasno, ali izgleda da je tekst pisao neki velikovojvođanin koji bi da izmisli vojvođansku naciju i da poistoveti nas sa sobom (što bi za njega bio napredak, a nama velika sramota)! --77.243.16.193 05:15, 13. kolovoza 2012. (CEST)Bačvanin[odgovori]

Još samo da ste napisali ovo poviše na hrvatskom. Pa došli ste na hr.wiki! Zar Vam je hrvatski tako težak? Zar se toliko razlikuje od srpskog? Nadam se da ćete poslušati naše preporuke. Kubura (razgovor) 03:36, 17. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]