Razgovor:Bratstvo svetog Pija X.

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Bratstvo svetog Pija X..
Rad na člancima
Pismohrane:

Princip nepristranog gledišta, rad obožavatelja i stil pisanja[uredi kôd]

Članak je u velikom dijelu ideološki obojen i predstavlja naslovnu vjersku organizaciju u cjelosti s gledišta te same organizacije. Stoga je prekršen princip po kojem se mišljenja predstavljaju kao činjenice. Primjeri:

  • U uvodu u članak dokumenti Drugog vatikanskog sabora nazivaju se “modernističkima”, a pojedini aspekti djelovanja papa suprotstavljajenim nauku Crkve. Za početak to bi eventualno trebalo biti predstavljeno kao mišljenje ove organizacije.
  • Ideološki obojen rječnik prisutan je nadalje i u ostatku članka gdje se ponovno mišljenja pojedinaca ili organizacije ističu kao činjenice, npr. “Nadbiskup Lefebvre sastavlja poznatu Deklaraciju izriče vjernost vječnomu Rimu, naspram liberalnih i neoprotestantskih tendencija modernističkoga Rima.” ili “Bilo je to prvi puta u povijesti Crkve da se iz njenih redova izbacuju tradicionalisti – oni koji su ostali vjeri fundamentu crkvenog nauka, a ne heretici.”
  • Sadržaj u podnaslovu Sakramenti kod svećenika Bratstva sv. Pija X potpisan je s “p. Marko Tilošanec” bez navođenja izvora. Cijeli sadržaj napisan je u stilu manifesta, a ne kao enciklopedijski tekst. Možda se radi i o neovlaštenom kopiranju teksta.

Stoga smatram da bi za početak iz članka trebalo ukloniti ideološki obojen ton, i po mogućnosti doraditi ga. IoannesII (razgovor) 20:59, 3. siječnja 2024. (CET)[odgovori]