Razgovor:Homonim

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Homonim.
Rad na člancima
Pismohrane:
  • Homografi i dijakritički znakovi:

Pisanje sa dijaktritičkim znakovima poput Dúga je bila duga, Sâm sam izbjegavanje je homografije. Mislim, da bi trebalo to u članku razjasniti.
Dodao bih i nekoliko riječi o (hrvatskim/slavističkim) naglasnim znakovima lȗk vs. lȕk itd. Ovakve riječi nisu više homografi (istopisnice) ako se oznaćavaju naglasnim znakovima. Ili bi to spadalo u neki drugi članak?

  • "Kod nas se homofoni mogu jedino ostvariti različitim pisanjem zbog poštovanja pravopisnih pravila o pisanju vlastitih imena..."

Ovo mi nije jasno.
Homofoni su rijetke u hrvatskom jeziku, no ipak ih ima: biti (postojati - tući), dan (vrijeme - pridjev od dati), gol (prid. bez odjeća - im. vrata), grad (naselje - stupanj), rujan (deveti mjesec - rumenkast) itd. To su sve "stvarne" istozvučnice jer imaju isti naglasak (na istom mjestu). Pretpostavljam da postoje i homofoni u hrvatkom koje nisu i homografi (neke tuđice vs. hrvatske riječi?).

  • Literatura

Imam knjigicu o ovoj temi, ali nisam siguran mogu li ju dodat u članak:
Anton Knežević: Homophone und Homogramme in der Schriftsprache der Kroaten und Serben. Meisenheim am Glan: Hain, 1970. (njemački)
Malo je "zastarjela" knjiga (obuhvaća i srpski jezik) i na njemačkom je napisana. No, ipak je jedina meni poznata.

Dubby 22:16, 25. rujna 2006. (CEST)[odgovori]


Razradit ću sve članke. Što se naglasaka tiče, objasnit ću podrobnije, ali htjedoh pokazati na što mislim. No, u svoj mojoj jezikoslovnoj literaturi homografe opisuju baš pomoću naglasaka.
Što se homofona tiče, brkaš pojmove. Oni se moraju RAZLIČITO pisati, a isto izgovarati, a takvih primjera u hrvatskome, nažalost, nema, osim situacija kad apelativ može značiti i vlastito ime (u engleskome ih ima napretek! npr. right, rite, wright, write; [rait]) Ovo što si ti naveo obični su homonimi. Naime, u slučaju da se riječi razlikuju ili po prozodiji ili po pisanju, one postaju homofoni ili homografi. Ako i prozodija i pisanje ostaju jednaki, oni su - homonimi. ;) --Abyssus 22:55, 25. rujna 2006. (CEST)[odgovori]
Aha - mislil sam, da se homonimi dijele na dvije podskupine: homofone i homografe, a da neka riječ može biti i homofon i homograf. ali ok, slažem se. Dubby 23:36, 25. rujna 2006. (CEST)[odgovori]