Razgovor:Ivel Z3

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ivel Z3.
Rad na člancima
Pismohrane:

Nije imao Intel 8080, nego 2x6502+Z80. Glavni procesori bijahu 6502 i Z80, a treći je bio 6502 procesor u tastaturi. Tastatura je bila inteligentna te se svaka pojedina tipka mogla reprogramirati, s nizom do 1024 znakova. Na taj je način tastaturu bilo moguće rabiti za simulacije, te za bitno skraćivanje kompleksnih unosa. Ovo bijaše prvi kompjutor sa hrvatskim rasporedom tipaka, koji nije bio po JUSu, već je temeljem istraživanja do tada ne pretjerano normiziranih rasporeda tipaka na pisaćim strojevima, u potpunosti novo izveden. Kako u to doba nije bilo kapica za tipke s hrvatskim znakovima, proizvedene su po specifikaciji u Bujama. Većina suvremenih hrvatskih rasporeda tipaka, s manjim promjenama (na lošije) vuče korijen od rasporeda na Z3. Glavni konstruktor bio je Zorislav Šojat, a ing. Branimir Makanec idejni začetnik i suradnik. Originalno je ideja bila da se zove ZORMAK 3 (ZORislav i MAKanec), kao treći njihov zajednički uradak, ali je onda zbog tržišta odlučeno da bude Z3 (a djelomično i u čast Zuseu).

Jugoslavenska Narodna Armija (JNA) kupila je veću količinu IVELa Z3, s ciljem da svaka vojarna JNA ima po jedan Z3 za intendantsku službu. U vojarnama se Z3 rabio za proračun i obračun hrane (programski je iz popisa namirnica, njihovih nutritivnih vrijednosti, kuhinjskih recepata i trenutačnoga stanja hranbenoga skladišta vojarne predlagao dnevni jelovnik za postrojbe. Program je izradila tvrtka VELEBIT).

Proširena inačica Z3, s dodatkom četvrtoga procesora - MC68000, na posebnoj procesorskoj pločici sa samostalnom memorijom, te radnim sustavom UCSD PASCAL, rabila je JNA za skladištno poslovanje cjelokupnoga intendantskoga inventara. Program je izradio Zorislav Šojat.

Na distribuiranome grozdu od nekoliko Z3 prototipno je izrađen sustav praćenja cjelokupne slike zračnoga prometa Beogradske vojne kontrole leta u stvarnome vremenu, sustav koji je izravno s analognih radara, te pomoću ručnoga unosa s radara koji nisu imali samostalno razvijen dodatak za automatsko prepoznavanje ciljeva, stvarao na karti s označenim gradovima, rijekama, granicama... potpunu sliku zračnoga prometa (s letnim oznakama svake pojedine letjelice). Projekt je vodio Zorislav Šojat, u suradnji s Vedranom Šegetalom, Nikolom Vukovićem i drugima.

Na prototipnoj izradi IVEL Z3 radio je i Božidar Vrabić.

Procesori Z80 i 6502 u glavnome kompjutoru nisu se mogli istovremeno rabiti. S druge strane, inačica s ugrađenom MC68000 procesorskom pločicom rabila je MC68000 kao glavni procesor, a 6502 kao ulazno/izlazni, u paralelnome radu.