Razgovor:Mirko Marjanović (književnik)

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Mirko Marjanović (književnik).
Rad na člancima
Pismohrane:

članak je užasno neuredan[uredi kôd]

Najlakše je kopirat', a onda nek se drugi za**bavaju s tim. Nek autor ovo dovede u red jer bilo bi bolje da je samo napisao 2 rečenice kako treba i stavio link na originalni tekst. A i ove slike, ima ih 4! Da se ovdje ne pretjeruje mrvicu? --Ante Perkovic

Slažem se. Ovo je enciklopedija, i članci (o književnicima) bi trebali biti uniformni, ne baš potpuno jednaki (po duljini), no ne bi trebalo biti ovakvih odstupanja (knjige su bitne, no člancima ili prilozima po raznim novinama mislim da nije mjesto na wikipediji). Napisat(i) ću prijedlog kako bi trebali izgledati dotični članci, pa kad se usvoji, sredit(i) ćemo sve članke o književnicima (koje njihovi autori ne budu sami sredili u stanovitom roku). SpeedyGonsales 15:14, 20 kolovoz 2005 (CEST)
Smjernice se nalaze na Wikipedija:Tipski članci, ukoliko recimo slijedećih 5 dana ne bude nikakvih negativnih komentara, postupit ćemo po naređenju :-) SpeedyGonsales 17:24, 20 kolovoz 2005 (CEST)
Članak je zaista bio užasno neuredan, ali trebalo je pričekati malo više od tri sata i bio bi uredan. Autor nije u radnom odnosu kod Wikipedije i radio je to kopiranje u vrijeme ručka.

Glede bibliografija, ne znam zašto bi Wikipedija bila svedena samo samo na golu informaciju. Ako ima ambicija da postane istinskia enciklopedija onda mora prihvatiti i bibliografije, jer one trebaju poslužiti i kroz stotinu godina.. Zašto to onemogućiti. Tad će biti citiranja Wkipedije kao ozbiljnog i iscrpnog izvora. --Tomahawk 09:15, 6. listopada 2005. (CEST)Editeur

wikipoveznice i poveznice na kritike[uredi kôd]

Pozdrav,

Molim vas, stavljajte poveznice čiji su naslovi nedvosmisleni. Kad pojam može značiti više stvari, dodajte teskt u zagradama, ako nije moguće specificirati temu na drugi način. Za primjer poveznica sa zagradama, pogledajte Atlas.

Posjetitelj wikipedije na stranicama nazivima Književne kritike i Likovne kritike ne očekuje kritike Mirka Marjanovića nego kritike općenito, shodno naslovu članka. Ne zaboravite da netko u tko zna koje drugom članku može sutra stvoriti link Likovne kritike s namjerom da piše o tko zna kojim kritikama. Nema smisla da taj link vodi na kritike samo jednog pisca.

Isto vrijedi i za linkove kao npr. Braća. Braća na wikipediji najčešče neće značiti naslov romana.

Pored toga, zamolio bih vas da ne otvarate posebne stranice za kritike jer to nema ni jedan drugi pisac na wikipediji. Pokušajte sve uklopiti u postojeću stranicu.

Hvala na razumijevanju.

Sombrero

I ja držim da je tome tako, odnosno da spomenuti iskazi Likovne kritike i Braća jesu opće imenice i da ih treba pisati malim početnim slovom, ali da su ovdje postale Naslovi i time osobne imenice i to je nepobitno i ja sam ih kao takve i samo kao takve otvorio za susret s novim informacijama, ali onaj tko ih je čitao morao je znati da one neće odvesti, primjerice, a glede rijeći Braća, na tumačenje: Opća imenica muškog roda u množinim nom., već prije na Braća Karamazovi etc. Kad bih u zagradi dodao (roman Mirka Marjanovića), nije li to pleonazam i poprilično osorno spram čitatelja koji je ipak morao vidjeti da se radi i popisu Marjanovićevih djela.

Hm, niste me shvatili, izgleda. Da, jasno je da link pod nazivom Likovne kritike na stranici Mirko Marjanović vodi na likovne kritike M.M.-a. No, ako na stranici svakog od par stotina pisaca stavimo link književne kritike misleći pritom na kritike upravo svakog od tih pisaca, sve će te poveznice voditi na istu stranicu! Naslov stranice mora jednoznačno opisivati njen sadržaj.
Sombrero

Oba naslova, od Vas spomenuta, nalaze se na stranici koja je bibliografska, te oba pripadaju kategoriji naslova i kao takve ih treba tumačiti jer su na takvom mjestu i takvim načinom spomenute, prema mojem shvaćanju. Ako stavim Književne kritike (Mirka Marjanovića), svatko živ će pomisliti svašta nešta jer se nalazi na stranici na kojoj se nabrajaju Marjanovićeva djela.

Tekst poveznice može biti "Književne kritike", ali sam link ne smije voditi na Književne kritike.
Sombrero

Tim prije jer u blizini je popis kritika o Marjanovićevim djelima, pa je tako svakome jasno da su to Marjanovićeve kritike koje pripadaju kategoriji likovnih kritika, a riječ Braća ima isto svoj nadnaslov Djela i to na stranici Bio-bibliografija Mirka Marjanovića. Ja ću napraviti kako ste tražili, ali ni to nije baš dobro zbog navedenih razloga. Pozdrav--Tomahawk_Cheerocky 09:47, 19. prosinca 2005. (CET)[odgovori]

Pozdrav,

Sombrero


Primjer: na stranici Belgija nećete napisati Zemljopis, misleći na zemljopis Belgije (kliknite pa vidite zašto!), nego Zemljopis Belgije. Je li vam sad malo jasnije?

Sombrero
Oui, m'sieur, c'est bien éclairé. Mislim, mogli bi kao teolozi o vrazima na vrsku igle, ali u pravu ste, iako sam i ja razmisljao o tome izabrao sam manje dobar postupak. Međutim, to se može ipak riješiti u Editu Likovne kritike ili Braċa. Pozdrav,--Tomahawk_Cheerocky 10:21, 19. prosinca 2005. (CET)[odgovori]
Ma, bravo!! :))
Jedino bi se još dalo razgovarati treba li negdje dodati koji zarez ili zagradu, no to je pitanje stila :)

Pozdrav i hvala na odgovoru :)

Sombrero


A da probate ovako. Kritike o djelima nekog pisca neka ostanu u članku o tom istom piscu, ili neka budu vanjska poveznica na neku stranicu na Internetu na kojem su napisane kritike o djelima tog istog pisca, glumca slikara ili sl. A zašto tako? Zato jer ako stavimo [[Književne kritike (Mirko Mirković)]] dobit ćemo Književne kritike (Mirko Mirković) i na nima će svatko pisati svašta u stilu Mirkova knjiga je sra.., Mirkova knjiga je carica među knjigama. Ljudi će pomisliti ako nalete na Književne kritike (Mirko Mirković) da se ovdje daju kritike o raznoraznim djelima a što nije točno.

A zašto vanjska poveznica? Zato jer sigurno na Internetu već negdje postoje kritike. Možda da se navedu u članku one koje smatramo najvažnijima, a na ostale stavimo vanjske poveznice. Mislim da je u članku Tomislav Dretar nešto slično napravljeno. Funkcionalno ali jednostavo.

Dok sam ja pisao vi ste se već dogovorili. :-))

Andrej Šalov 10:37, 19. prosinca 2005. (CET)[odgovori]