Razgovor:Miroslav Kraljević

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Miroslav Kraljević.
Rad na člancima
Pismohrane:

Galerija Miroslav Kraljević nema veze sa samim M.K., osim što nosi njegovo ime (uklonjen link na galeriju).Klarissae 19:31, 25. lipanj 2007. (CEST)

Korekcija i nadopuna informacija o ranom životu Miroslava Kraljevića i podrijetlu obitelji pl. Kraljevića[uredi kôd]

Poštovani,

Obitelj Kraljević jest podrijetlom iz Bosne, ali na području današnje RH žive već od druge polovine XVI. stoljeća, i to u selu Draga podno Papuka, u Požeštini. Grana obitelji plemenitih Kraljevića (valja znati da nisu svi Kraljevići s plemićkim statusom), na čelu s Thomom Markom u Požegu dolazi u prvoj polovini XIX. stoljeća. Dakle, budući naraštaj obitelji pl. Kraljevića prvenstveno zadužuju grad Požegu na svim razinama društvenog djelovanja i s pravom se vežu uz tepanje Požegi kao Slavonskoj Ateni. Iako su potomci ovog ogranka pl. Kraljevića djelovali u drugim gradovima i sredinama (Križevci, Petrinja, Zagreb, Ogulin, Našice, Osijek) i zadržavali se izvjesno vrijeme (recimo, unutar tog izvjesnog vremena u Ogulinu je rođen i odrastao Miroslav Kraljević, slikar), svim drugim kontekstima su vezani upravo uz Požegu, što je jedna od odlika te obitelji, da su se vazda držali skupa i isticali svoju pripadnost i ljubav gradu Požegi.

Razlog kritike: nedovoljno ističe povezanost s Požegom, s tadašnjim intelektualcima i pripadnicima višeg građanskog sloja koji su živjeli u Požegi i radili na njezinom prosperitetu. U kategoriji Stil i tematika općenito govorite da je oslikavao slavonske pejzaže, a sam slikar je isticao koliko mu je požeški pejzaž (prvenstveno onaj u Dragi na obiteljskom imanju i na imanju Đurđevac, koje je vodio i o kojima je brinuo stric Ladislav Laca Kraljević) značio i kao tema i kao mjesto inspiracije. Dalje, u kategoriji Stil i tematika nije na zadovoljavajućoj razini dano objašnjenje koga on i zašto portretira, odnosno, opet dolazimo do toga da ga se u ovoj obradi nedovoljno povezuje s Požegom. Mahom portretira članove obitelji (jer nije imao dovoljno novca za modele), poput oca, majke, sestre, nećakinje Ivane, stričeva Lace i Toše (Theodora) te tete Lujke. Između ostaloga, ti portreti članova obitelji ubrajaju se među najbolje portrete hrvatske umjetnosti prve polovine XX. stoljeća.

Također nije precizirano kojim se vidom skulpture Kraljević bavio, a važno je jer recimo Miroslav je radio reljefne odljeve slavnih Požežana (poluprofili, visoki reljefi, do razine prsa) koje su činile dio tzv. spomen ploče koje su aplicirane na pročelja njihovih rodnih kuća. Dakle, opet nedovoljno naglašavanje angažmana u zavičaju.

Kritika je dobronamjerna, ali ozbiljna jer ne pruža prave informacije, tj. informacije koje su dane na temu Miroslav Kraljević (slikar) su parcijalne, a podrazumijeva se da su ovakve obrade tema ipak detaljnije.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Stručna osoba1314 (razgovordoprinosi) 10:38, 26. kolovoza 2019.‎