Razgovor:Protupapa

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Protupapa.
Rad na člancima
Pismohrane:

Izdvajam ovu propagandu:

U jednom trenutku bilo je dvoje, troje ili čak četvero papa, koji su tvrdili da su pape i pozivali na ubojstvo suprostavljenih papa. U nekim trenutkcima, sve pape su bile protupape. Takvo okruženje dovelo je do gubitka autoriteta institucije pape i protupapskog raspoloženja, što je bio jedan od razloga za pojavu Protestantizma, odnosno reformacije u 16. stoljeću.

Prva osoba koja je prevela Bibliju na Engleski jezik John Wycliffe, U raspravi "O razdoru papa" pozvao je svoje čitatelje da ozbiljno promisle ne govore li obojica (suprotstavljenih) papa istinu kad jedan drugoga nazivaju antikristom. "Neprijatelj više ne vlada u jednom svećeniku", govorio je, "nego je podjelio vlast između dvojice kako bi vjernici, u Kristovo ime mogli lakše pobijediti obojicu.

Flopy, 11:59, 6. listopada 2006.

Dragi flopy, molim te pogledaj sto pise o protupapama na tekstu o papi koji nisam ja napisao vec je napisan na stranici o papi

U Srednjem vijeku bilo je situacija, gdje je postojalo više papa istovremeno, jer je u isto vrijeme pored kanonski izabranog pape postojao i protupapa. Razlog tome je bila podjela unutar samog Kardinalskog zbora i gdje su onda rimski carevi ili rimske vlastelinske obitelji sami odlučivali o papi. Istovremeno su postojala 2-3, a ponekad čak i do 4 protupape.

Bilo je više papa koji su bili prognani iz Rima i umrli u progonstvu. Pape su napustile Rim i obitavali u Avignonu u Francuskoj od 1305. do 1377. godine, te u Pisi.

An antipope is a person who claims the Pontificate without being canonically and properly elected to it. The existence of an antipope is usually due either to doctrinal controversy within the Church or to confusion as to who is the legitimate pope at the time (see Papal Schism). Though antipope movements were significant at one time, they are now overwhelmingly minor fringe causes.

što se tiče toga dali sam napisao istinu, možeš pitati donatusa, on ti studira teologiju u jeruzalemu, voljeo bih kada bi se tekst vratio nazad. ipernar

Evo, vratio sam nešto teksta i još ponešto dodao. Mislim da je ovako prilično realno. Nisam vratio samo Wycliffeov tekst, budući da se i on u engleskom parlamentu koristio uslugama pristalica protupape, dok mu je to išlo u korist. Inače, svaka mu čast za ljubav prema Bibliji i rad oko prijevoda.--Donat 23:21, 6. listopada 2006. (CEST)[odgovori]
Dragi Ipernar! Donatus je prepravio članak i sad je sve u redu. Flopy, 08:37, 9. listopada 2006.