Razgovor:Rafael Boban

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Rafael Boban.
Rad na člancima
Pismohrane:


Vandaliziranje članka

Poštovani kolege administratori, molim Vas da se korisnika Calapone upozori kako vandaliziranje članaka nije prihvatljivo ponašanje na wikipediji.hr, te da se zaštite moji dodaci na članku, koji su dobro citirani i čiji je izvor ugledni publicist, novinar i povjesničar Zvonimir Despot.

Naime Calapone ničime nije osporio činjenice iznesene u mojem doprinosu članku, ali je iste ipak pobrisao i time vandalizirao članak u više navrata, molim Vas da učinite sve što je u tom smislu moguće učiniti jer ne želim s njime ulaziti u rat editiranja, koji nije prihvatljiv način rješavanja sporova.

Nadam se da ćete postupiti brzo i nepristrano kako ste do sada i nastupali, te dokazati kako su činjenice potkrijepljene izvorima ipak nešto što ima veću težinu od impulzivnih i emocijama vođenih postupaka vandalizma, odnosno brisanja dijelova teksta u slučaju osobnih neslaganja pojedinaca sa sadržajem članka, koji je valjano potkrijepljen izvorima. Nadam se da se slažete samnom da se enciklopedija ne može voditi po principu retuširanja povijesnih činjenica koje nam se ne sviđaju i na principu povijesnog revizionizma. Dhalion (razgovor) 17:07, 9. rujna 2015. (CEST)[odgovori]

Osuđujuća presuda koju se nigdje ne može pronaći[uredi kôd]

Rafael Boban, primjerice nikad nije osuđen, po svemu sudeći. Osuda bez suočavanja s dokazima (i tužiteljem) na sudu nije osuda, a i to lijepo treba dokumentirati, tko ga je osudio, kad i s kojim dokazima. Rafael Boban kao sudionik Velebitskoga ustanka, koji je počeo 7. rujna 1932., a izvorište mu je bilo u Brušanima. Velebitski ustanak kao svehrvatski ustanak jer su u njemu osim Ličana sudjelovali Hrvati iz drugih krajeva, osobito iz Dalmacije i Primorja. Hercegovci Andrija Artuković i Rafael Boban i drugi. Petorica ustanika R. Boban, A. Pejković, M. Maršić, V. Baljak i J. Kujundžić došli su iz Belgije, a nakoliko desetaka iz Italije. Iz obitelji Devčić iz Podgorja (Lukovo Šugarje) bila su trojica ustanika, Pavle, Stipo i Martin.

Njemačko izvješće od 7. lipnja 1944. koje je sastavio neki njemački tajni agent pod tajnim imenom »Bijeli Franjo«. Taj je agent tri godine bio u neposrednoj Bobanovoj blizini i cijelo to vrijeme radio je kao povjerenik jedne njemačke ustanove, najvjerojatnije kao Helmov čovjek. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 4,06; 5. ožujka 2017. (SEV)