Razgovor:Solin

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Solin.
Rad na člancima
Pismohrane:

Treba sredit tekst, pisan je previše neformalno!

--Ante Perkovic


Kao što sam već rekla, ovaj tekst sam pisala čisto iz onoga što znam o ovom gradu, budući da u njemu živim... To što je pisan neformalno je potpuno moja odgovornost, no to je jedini način koji poznajem, ako se nekom ne sviđa, slobodno obrišite ili editirajte...


Svaka čast onome tko je editirao text... Lijepo učinjeno i upotpunjeno!

Ladyblue

nije mi jasno zašto je izbrisan moj tekst na temu povijest napisan 05.03.06., a djelomično vraćen stari tekst pun netočnosti. neću se prepucavat, ni ponovno brisat nebuloze koje sad tamo pišu ("hrvatski jordan", "jelena slavna", i sl.), ali mi stvarno nije jasno zašto se nestručno pristupa ozbiljnoj temi. pozdrav. jkg.


U tekstu piše Jelena Slavna zato što postoje u hrvatskoj povijesti dvije Jelene: Lijepa i Slavna... Lijepa je bila žena Dmitra Zvonimira i sestra Ladislava Arpadovića, a Slavna je bila ova koja se spominje u tekstu, a ima i wikipoveznica na to tko je bila... Jadro se usitinu naziva hrvatskim Jordanom što se redovito možei čuti na proslavama nekakvih obljetnica vezanih za kršćanstvo u Solinu u Hrvatskoj... Žao mi je što to smatrate nebulozama... Ja sam to izvorno napisala iako nisam vratila, jer ako ima netko tko to smatra nepiličnim ok, neka mijenja... Pozdrav

Ladyblue

ispričavam se ako sam preburno reagirao. 1.) kraljica jelena je u literaturi, bilo u izvorima, bilo u kasnijim povijesnim radovima, poznata kao kraljica jelena. ako iz konteksta nije jasno o kome se radi, obično se navodi čija je supruga, a ne stavlja se dodatak slavna, koji potječe sa njenog sarkofaga (...famosa...) i nije u upotrebi među stručnom javnosti. 2.) jadro je hrvatskim jordanom prvi put nazvao bivši splitsko-makarski nadbiskup msgr. Frane Franić u jednoj svojoj nadahnutoj propovjedi na Gospinu otoku. fraza se od tada učestalo ponavlja u sličnim prigodama. simpatična je i efektna, ali ne moze nikako biti enciklopedijska natuknica.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 193.198.8.211 (razgovordoprinosi)

Kultura i sport - predlog provjere/izmjene[uredi kôd]

U razdjelku Solin#Kultura i šport postoji poveznica na šahovski klub "DC Mravince", za koju stranica ne postoji, ali postoji stranica na poveznici ŠK Mravince. Problem je što ne znam je li DC pogreška, ili je ime šahovskog kluba promjejeno iz ŠK Mravince u DC Mravince ili slično, pa molim nekog odande da proveri i ispravi/dopuni:

  • je li stvarno sadašnje ime kluba (DC Mravince - možda skraćeno od DalmacijaCement? - onda bi moglo celo ime biti ŠK DC Mravince ili sličnog) (na stranici o klubu na poveznici ne spominje se takvo ime)
  • vodi li poveznca na ŠK Mravince na podatke o pravom klubu (predpostavljam, da da, ali nisam siguran)
  • dopuni članak o tom klubu posebnom sekcijom sa boljim pregledom promjena imena (izgleda da je bilo više promjena nego što je na toj stranici spomenuto)
  • ako je moguće dopuni istoriju šahovskog kluba na poveznici (istorija na stranici o klubu završava 2006-e, a nadam se da još postoje i da su još aktivni i dobri)