Razgovor:Udruga Kupa

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Udruga Kupa.
Rad na člancima
Pismohrane:

Kriteriji[uredi kôd]

Trenutačni sadržaj ne udovoljava kriterijima. Ne udovoljavaju baš sve udruge kriterijima. Barem po mom sudu, ova udruga ne bi bila zastupljena u kakvoj enciklopediji, osim možda u publikaciji tipa Karlovački leksikon. I tada bi bilo potrebno pokazati da je takav leksikon uvršten u popis publikacija koje su preporučene kriterijima wikipedije na hrvatskome jeziku, a za uključivanje u sadržaj glavnog imenskog prostora hr.wiki. Druga bi stvar bila da udruga ima neke međunarodne odnose s određenim europskim sportskim savezima i sl. (kao npr. Queer Sport Split). -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,11; 7. ožujka 2021. (SEV)

OK Nesmire (et. al) - ukoliko je tako.
No u tom članku je neutralno opisana jedna neprofitabilna i nevladina udruga koja promiče sport i turizam u jednoj hrvatskoj regiji.
Takvih članaka - čak i manje vrijednosti - imamo na hr.wiki pregršt -> vidi kategoriju udruge.
Stoga sam PROTIV PROTIV brisanja tog članka. --Mark7747gremlin me 22:21, 7. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
 Komentar: Ima takvih članaka koji su još za brisanje, to se slažem. Nedavno su, mislim, brisani članci o nekim udrugama koje su pružale Wi-Fi ili tako nešto. Kriterij nije ispunjen samim postojanjem udruge kao pravnog subjekta, morala bi biti registrirana kao kakvo sportsko društvo (klub) ili nešto slično tome. Sve je kod nas in statu nascendi. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,24; 7. ožujka 2021. (SEV)
Add.: Apropos, slučaj ipak hoće da udruga ima neke međunarodne odnose - (ne samo) sa slovenskom udrugom TŠD kostel več i sa inim DE, AT, IT udrugama (vidi stranicu udruge) sveze promidžbe GK a time i PGŽ (da dalje ne dramatiziram i pišem čak i HR u cjelini)
M2C --Mark7747gremlin me 22:27, 7. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
(presjekli smo se Nesmire ;-)
I taj kriterij (registracija) je ispunjen, no OK. Da ne duljim. --Mark7747gremlin me 22:30, 7. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
Nisam siguran jesu li i svi klubovi automatski, po hr.wiki kriterijima, uključivi u sadržaj. Naime, zahtijeva se određeni rang u kakvim natjecanjima i slično. U članku ne piše da je registrirana kao sportsko društvo nekog oblika. Nije baš ni na nekoj europskoj razini povezana u kakve saveze više razine, nego samo surađuje s udrugama sličnog profila u inozemstvu. Mislim da bi uključivanje takvih udruga dodatno srozalo korisnost wikipedije i svodilo ju na ulogu telefonskog imena (kolokvijalno). -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,34; 7. ožujka 2021. (SEV)
Razumijem tvoju argumentaciju Nesmire. No ako je jedna (ta) udruga u svojih 16 god. postojanja dobila nemalo priznanja - ne samo gradskih, već županijskih kao i državnih, tada tu činjenicu doista teško mogu uskladiti sa ulogom telefonskog imena (kolokvijalno, naravno).
Pozdrav --Mark7747gremlin me 22:40, 7. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
O tome ništa ne piše u članku. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,43; 7. ožujka 2021. (SEV)
Ne, ne piše Nesmire. To je točno. No može se dodati. Kao i sve ostale gore navedene činjenice.
Ipak, jednim (površnim) googlanjem udruge su iste lagano vidljive/uočljive. Čime bi meni (sukob interesa :-) bilo i više nego drago da jedna neutralna i iskusna osoba upotpuni taj članak prije no što ga površno pomete na bris.
No što se mene tiče neka se isti ukloni. Po mojem - neutralnom - mišljenju šteta, pošto smatram sam uvjeren da je upravo ta udruga doista jedna "perjanica" u usporedbi sa ostalim sličnim. (naravno kolokvijano napisano) --Mark7747gremlin me 23:02, 7. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
Ako neće Muhamed brdu, evo brda Muhamedu Nesmire.
Moje dvije (male) Lipe --Mark7747gremlin me 01:17, 8. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
& as last but (hopefully) not least Nesmire, Karlovački leksikon je - u usporedbi, naravno - doista poprilično loša lektura u usporedbi sa Brodkupskim leksikonom sry. naravno leksikonom Broda na Kupi (M. Krmpotić iz Novog Lista me je poveo - Mea Culpa)
I'm out --Mark7747gremlin me 03:01, 8. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
Trenutačni sadržaj je više nego dovoljno dobar da udruga ima stranicu na HR Wikipediji. Predložio bi da svi raspišemo preciznije kriterije za Udruge u sportskoj rekreaciji. --Zblace (razgovor) 08:23, 8. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
I dalje mi je upitan kriterij za udrugu koja broji 62 člana. Ne znam je li najbolji enciklopedijski pristup da nagrada jednog ministarstva, i to godišnja nagrada, bude dovoljna za udovoljavanje kriterijima za jednu enciklopediju. Mislim da se srozava kriterij koji općenito vrijedi i da nije dovoljno tri izvora iz novina da bi se udovoljavalo uvjetima.
Ovdje čitam o toj nagradi i ne vidim da ju je dobila udruga, već pojedinac za godišnja postignuća. Drugo su nagrade za životno djelo. Prethodno sam bio dao mišljenje da članak Davor Crnobori (športski djelatnik) ne udovoljava kriterijima, jer je dobitnikom samo godišnje nagrade. DTV Partizan Kreka. Ne vidim da je bilo više državnih nagrada i koje su točno. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 00,01; 12. ožujka 2021. (SEV)
# Mislim da broj članova udruge nije jako relevantan jer se udruge različito organiziraju po razini formaliziranja članstva.
# Načelno nisam ljubitelj nagrada, ali za razliku od drugih polja udruge u sportskoj rekreaciji imaju stvarno jako malo prilika dobiti vidljivost (nema specijaliziranih novinara, medija, nagrada)...tako da ih nebi sputavao.
# Ovaj tekst poslje ne kužim jer sad počinješ pričati o svemu i svačemu (slažem se da je DTV za brisanje na HR)...ali rađe bi da tu raspravu imamo na stranicama za kriterije. OK Nesmir Kudilovič? -- Zblace (razgovor) 10:03, 12. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
A čuj Nesmire, poslovica Ne vjeruj statistikama koje sam nisi falsificirao ti je vjerojatno poznata. No usprkos iste da (barem) probam p(r)okazati malo svjetla na kraju tunela:
Ad 1): Je, istina je. Udruga broji točno 62 člana (provjerih danas detaljno). Od toga je čak cca. 20-ak starijih od 65 godina. Da, ti sigurno ne sudjeluju na godišnjem noćnom (polu)maratonu, još manje na ljetnom plivačkom mitingu "Kupom uzvodno". No isti "seniori-maheri" su i te kako zaslužni za anualnih 4-5 autobusa mladih ljudi ne samo iz PGŽ koji sudjeluju ne samo u eko akcijama, već i na krosu kao i ostalim aktivnostima udruge. Kako vidiš (čitaš), brojke su time doista (i)relevantne.
Ad 2): Apropos "nagrade(a): Da. I ja čitam u T-Portalu da je Marko Marković iz Špičkovine Doljnje dobio nagradu Pere Perića za proljetno obrezivanje voćaka. No ukoliko se već vrtimo na državnim nagradama (Franjo Bučar, HSSR – „Mirko Relac“ etc.) tada valja pogledati sveze kojih uspjeha je taj pojedinac i dobitnik istih. Čisto sveze enciklo(wiki)pedijskih činjenica.
Toliko za početak (ili kraj - ovisno o pogledima). M2C --Mark7747gremlin me 22:46, 13. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
P.S: Izvori, izvori i samo izvori. (tko ih pronađe, njemu pet)