Razgovor Wikipedija:Ophoditelji

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Wikipedija:Ophoditelji.
Rad na člancima
Pismohrane:


Ophodnja, ophodni, ophodnik, (samo)ophođeni itd.[uredi kôd]

Potaknut riječju autoophođeni (v. ovdje), odlučio sam malo prošvrljati po hrvatskoj wikipediji da steknem širu sliku o svemu. Vidim da su neki bili iznenađeni preimenovanjem, no razlozi preimenovanja nedostupni su ne samo meni nego i svakom drugom wikipedijskom uredniku zbog ovoga. Molio bih da se to ubuduće ne radi. Dakle, da se izvan Wikipedije donose odluke koje će se tek tako početi provoditi na Wikipediji (veliko slovo zato što ne mislim samo na hrvatsku wikipediju).

Ako se već odlučilo jednom nazivu dati prednost i umjesto patrola (patrolni, patroler, patrolerka, patrolirati, (auto)patroliran itd.) rabiti u pravilima i smjernicama naziv ophodnja (ophodni, ophodnik, ophodnica, ophoditi, (samo)ophođen itd.), onda je umjesto riječi autopatrolirani valjalo rabiti samoophođeni bez obzira na to što je autopatrolirani stegnuto od automatski patrolirani (automatski ophođeni, ali stegnuto samoophođeni!).

Priča naravno nije gotova jer se tiče i onih koji vrše ophodnju. Nemam Anićev rječnik pri ruci da provjerim ovaj navod, ali onaj koji ophodi zove se ophodnik, a ona koja ophodi zove se ophodnica (N. B. rječnička baza i Anić). Ophoditelj i ophoditeljica nisu pogrešno tvorene riječi, ali su nepotvrđene (v. Hrvatsku jezičnu riznicu), odnosno potvrđene su trenutačno samo na hrvatskom wikipedijskom prostoru. Što se tiče ophodnika, valja uočiti i nazive trećeg i četvrtog zvanja u hijerarhiji temeljne policije od 1996. do 2001. Postoji i imenica ophodar (i ophodarka), ali njezino je značenje uglavnom ograničeno na prometni sektor (cestovni, željeznički itd.).

Dakle, ako se umjesto patrole i njezinih izvedenica odlučilo rabiti ophodnju i njezine izvedenice, onda je to valjalo učiniti s malo sluha za postojeću jezičnu tradiciju (samoophođeni, ophodnik, ophodnica, ophodnici). Ako se to ne čini, onda je bolje i ne mijenjati prvotno nazivlje (autopatrolirani, patroler, patrolerka, patroleri). Conquistador (razgovor) 11:04, 26. ožujka 2014. (CET)[odgovori]

Samoophođeni[uredi kôd]

Ophoditelj je viši stupanj od samoophođenog. Je li potrebno stajati u dodatnim pravima da su ophoditelji samoophođeni?Lordluka99 (razgovor) 21:07, 8. listopada 2019. (CEST)[odgovori]