Razgovor o kategoriji:Drevna Mezopotamija

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Drevna Mezopotamija.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ideja za kategorija je dobra. Ima netko da bi to sredio. Ja nisam 100% siguran što tamo sgve spada. --Tycho Brahe 00:15, 15. ožujak 2007. (CET)

Budem ja pogledao (tu spadaju i Asirija i Babilonija i Irak, sjeveroistočna Sirija i jugoistočna Turska, te sve što je s tim povezano).--Donatus 07:07, 15. ožujak 2007. (CET)
Izbacio sam Irak kao potkategoriju.
Drugo, mislim da je Kategorija:Antička povijest i Kategorija:Drevna povijest malo preklapaju. Na stranici Antika piše
Antika je u uobičajenoj podjeli povijesti dio Starog vijeka (koji započinje pojavom prvih civilizacija u Mezopotamiji i Egiptu oko godine 3500. pr.Kr., a završava padom Zapadnog Rimskog Carstva).
Dakle, kuda sa Mezopotamijom??? --Tycho Brahe 10:16, 15. ožujak 2007. (CET)

Mislim da Irak pripada ovamo, jer Mezopotamija nije samo povijesna regija, nego i današnja, to jest područje između i oko Eufrata i Tigrisa. Zato je ne treba kategorizirati pod povijest, nego pod zemljopis, a u nju treba smjestiti sve što pripada tom području, pa tako i Irak, i jugoistočnu Tursku i sjeveroistočnu Siriju. Kao regija, Mezopotamija spada pod Aziju i pod Srednji istok. Budući da nemamo kategorije Srednji istok, ja sam je bio smjestio u Aziju.--Donatus 10:25, 15. ožujak 2007. (CET)

A nemate kategoriju Stare kulture, pod nju bi mogao i Egipat i Mezopotamija, i Peru i Meksiko, i bilo bi sve na pladnju, pa tko voli Asteke, a tko Sumerce ili Rim, neka izvoli. --Zeljko 10:51, 15. ožujak 2007. (CET)

Ali Mezopotamija nije stara kultura, nego zemljopisno područje. To bi bilo kao da stavite Apeninski poluotok pod stare kulture. Bilo ih je tamo, ali pod Apeninski poluotok spadaju i današnje zemlje Italija, San Marino i Vatikan. Sasvim je ista stvar s Mezopotamijom. U nju spadaju stare kulture, kao što su Asirija ili Babilonija, ali to je i današnje područje u kojem se nalazi suvremeni Irak, Kurdistan, sjeveroistočna Sirija, jugoistočna Turska. To je zemljopisni pojam koji obuhvaća područje između Eufrata i Tigrisa s dolinama tih rijeka. To nije isključivo povijesna regija.--Donatus 11:21, 15. ožujak 2007. (CET)
Da, ali kategorija je nastala u sklopu kategorizacije Kategorija:Povijest, a ne zemljopis. Ako je problem u imenu, promijenit ćemo ime kategorije, ali unutra moraju biti samo kulture koje su nastale tamo (Babilonija i sl.)
Dakle, koje novo ime predlažete za kategoriju? "Antičke kulture Mezopotamije" --Tycho Brahe 11:50, 15. ožujak 2007. (CET)

Ne, nego kao Rim ili Egipat. Čuo si za kulture Mezopotamije ([1]), Anda, Meksika, etc. Zašto spominješ Apenine, nisam ni ja spomenuo neki geografski termin koji nema veze sa starim kulturama. Samo se rugaš ,a znaš da sam u pravu. --Zeljko 11:53, 15. ožujak 2007. (CET)

Stare kulture sa svim velikim svjetskim kulturama. Da imaš na popisu cijelu temu, a ne samo Donatove Apenine, koji su poznati tek po mitskom plemenu Aborigini. --Zeljko 11:56, 15. ožujak 2007. (CET)

Hm, Zeljko, recimo da nisam shvatio bazu u vezi Donatusa (koji ti se, kad smo već kod toga, uopće ne ruga), pa idem direktno na temu:
Donatus je krenuo od postojećeg imena kategorije i sasvim logično razmišlja, ali problem je u tome što kategoriziramo povijest, ne zemljopis.
Što se tiče Kategorija:Stare kulture, mislim da je dobra ideja da ih sve stavimo na jedno mjesto. --Tycho Brahe 12:43, 15. ožujak 2007. (CET)

Dovođenje Apenina u vezu sa kulturnim područjima kao što su meksička i mezopotamska su krajnje neozbiljna i ukazuju na uzak pogled na problem ili nepoznavanja istog. –Po svim djelima stare kulture su geografski podijeljene po kontinentima. Uspoređivanje Apenina ili nekog drugog lokaliteta plitak je i neozbiljan pokušaj da me se diskvalificira da pomognem Anti u lakšoj i preglednijoj kategorizaciji svjetskih kultura. --Zeljko 12:54, 15. ožujak 2007. (CET)

Ja se nisam nikome rugao, niti sam išta htio diskvalificirati, nego sam samo dao primjer koji mi je prvi pao na pamet. Mogao sam dati i primjer Plodni polumjesec, koji je bio regija u kojoj su nastale drevne kulture, ali je i danas itekako prisutan. Moja je poanta bila samo u tome da naslov Mezopotamija ne označava samo povijest, nego i sadašnjost. No, vratimo se na temu. Mislim da bi onda trebalo preimenovati kategoriju u Kategorija:Drevna Mezopotamija, kao što imamo Kategorija:Drevni Egipat. Onda u nju više ne bi spadale moderne države toga područja. Mogli bismo zapravo zadržati i kategoriju „Mezopotamija“ u kojoj bi bilo i drevno i sadašnje (ukoliko ima dovoljno članaka za to), a potkategorija „Drevna Mezopotamija“ mogla bi istovremeno biti u kategoriji „Mezopotamija“ i u kategoriji „Stare kulture“. Tako bi u kategoriji „Mezopotamija“ bila potkategorija „Irak“ unutar koje su, primjerice, i članci Eufrat i Tigris bez kojih je nezamisliva kategorija „Mezopotamija“, kao i svi članci koji se odnose na mjesta i područja jugoistočne Turske, sjeveroistočne Sirije i eventualno Kurdistana, te potkategorija „Drevna Mezopotamija“.--Donatus 13:04, 15. ožujak 2007. (CET)

Ne Doni, ne miješaj geografiju sa povijesnim kulturnim područjima i njima pripadajućim kulturama, koja imaju svoja imena i kojima tu pripadaju i stari nestali narodi. Što tu imaju tražiti suvremene države. Znači Stare kulture mogu pod povijest, kako kaže Ante, podijeljenu po kategorijama imenovanim po kulturnim područjima, odnosno kontinentima. --Zeljko 14:29, 15. ožujak 2007. (CET)

Očito ne želiš razumijeti: to se područje i danas zove Mezopotamija. Ukoliko želimo u kategoriju staviti isključivo stare kulture, onda se kategorija mora zvati „Drevna Mezopotamija“, baš kao što imamo i kategoriju „Drevni Egipat“. Već sam zapravo i sam sebi dosadan s ovim ponavljanjem i mislim da ću na neko vrijeme sasvim prestati raditi na Wikipediji. Čestitam! Uspio si! Radi što hoćeš.--Donatus 14:35, 15. ožujak 2007. (CET)
Molim sve suradnike da ne odgovaraju prije nego pročitaju ono na što odgovaraju jer ćemo ovako svi po**zdit i poklat se.
Inače, podržavam Donatusov prijedlog Kategorija:Drevna Mezopotamija, a ako nekome nije jasno o čemu se radi, neka pročita cijelu stranicu.--Tycho Brahe 16:34, 20. ožujak 2007. (CET)

Premještanje stranice[uredi kôd]

Stranica "Razgovor o kategoriji:Mezopotamija" upravo je premještena na "Razgovor o kategoriji:Drevna Mezopotamija". --Tycho Brahe 16:38, 20. ožujak 2007. (CET)

Kultura Ubaid i mezopotamija[uredi kôd]

Kultura Ubaid pripada kulturnom području Mezopotamije. Što je kulturno područje vidi na mojoj stranici za razgovor ili na engleskoj wikipediji. Ne može me ispravljati bilo tko, tko ne zna razliku, niti zna što je kulturno područje, što je kulturni krug, i brka geografija ,povijest ,etnografiju, etnologiju... Znači članak se može kategorizirati u povijest ,nekom kulturnom području ili kultrurnom krugu. Pošto kulturno područje ne pripada vremenskom periodu, onda je ono drevni u kategoriji Mezopotamije potpuno pogrešan i ubačen pod prijetnjom, i ignorantan prema znanosti --Zeljko 13:32, 24. ožujak 2007. (CET)