Razgovor o kategoriji:Dvorci

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Dvorci.
Rad na člancima
Pismohrane:

Neki od ovih pojmova možda i ne spadaju u fortifikacije. Molim nekog kompetentnog za mišljenje. --Ante Perkovic (razgovor) 17:05, 19. travanj 2008. (CEST)

Potpuno se slažem, mislim da bi najbolje bilo da se odvoje dvorci od utvrda; oboje staviti pod "građevine", a utvrde i pod "fortifikacije"; a Hrvatske utvrde i dvorce staviti i pod "dvorce" i pod "Utvrde". Molim odgovor. Hvala i pozdrav. --Prof Saxx (razgovor) 14:55, 19. kolovoz 2008. (CEST)
Suradnik koji pise o pulskim fortifikacijama je bio zamoljen da napise par clanaka o fortifikacijama, da znamo sto je sto. Ne znam je li bilo kakvog napretka po tom pitanju. --Pancho W. Villa (razgovor) 15:59, 19. kolovoz 2008. (CEST)

Čitajući članak Fortifikacije piše da je dvorac tip fortifikacije. Uspoređujući to s engleskom wikipedijom, tamo pod kategoriju dvorci - castles uglavno idu palače koje su služile/služe kao rezidencije. Budući da sam na više mjesta u literaturi našao da fortifikacije znače utvrde, učinilo mi se malo nezgrapno da pod kategoriju Fortifikacije idu Dvorci i utvrde. Slijedom toga sam odvojio kategoriju Dvorci i utvrde. Jedino što mi pada na pamet kao nadkategoriju staviti pojam Utvrdno graditeljstvo u koji bi išle kategorije i "Utvrde" i "Dvorci". --Ex13 (razgovor) 11:25, 21. ožujak 2009. (CET)

Dvorac podrazumijeva povijesnu gradjevinu stambene i obrambene funkcije, koja je redovito gradjena u krajoliku, a rjedje smjestena u naselju. Utvrda je gradjevina izrazito obrambenog i/ili vojnog karaktera, a cesto se upotrebljava i za srednjevjekovne dvorce koji svojim oblikovanjem ukazuju na to da im je vojna i obrambena funkcija bila narocito vazna. Dvorac od baroka na ovamo cesto se naziva i palacom. Palaca je sinonim za reprezentativnu gradsku i izvangradsku zgradu ili kucu, kojoj prevladava stambena ili pak poslovna/javna namjena, ali takodjer moze znaciti i rezidenciju (vladara, plemica, itd.). Odnosi izmedju ova tri pojma jako variraju u strucnoj literaturi, ali to bi bila neka osnovna obiljezja. --Fhms (razgovor) 13:13, 21. ožujak 2009. (CET)

Bojana & Mladen Šćitaroc: DVA TISUĆLJEĆA TRADICIJE DVORACA, VILA I ZAMKOVA NA TLU HRVATSKE / THE TWO MILLENIA-LONG TRADITION OF MANORS, VILLAS AND CASTLES IN CROATIA, dobar članak koji između ostalog sadrži i nazivlje karakteristično za hrvatsko podneblje. --Ex13 (razgovor) 14:45, 21. ožujak 2009. (CET)

Odlicno! to moze biti temelj za podjelu i za buduce kategoriziranje clanaka.--Fhms (razgovor) 16:05, 21. ožujak 2009. (CET)