Razgovor o kategoriji:Gradovi

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Gradovi.
Rad na člancima
Pismohrane:

Treba li sva naselja svrstavati u ovu kategoriju?[uredi kôd]

Mislim da bi u ovu kategoriju trebalo uvrštavati i mjesta koja nemaju status grada (ako su već uvrštena u Wikipediju), kao što su npr. Mirkovci. I to zato da ne cjepkamo kategorije i zato što u mnogim slučajevima ne znamo kakav je status nekog naselje (u susjednim i ostalim zemljama). Osim toga, neka mjesta u Hrvatskoj su po svom karakteru gradovi iako nemaju taj status.

Možda bi bilo bolje da se kategorija zove "Naseljena mjesta" ili "Naselja". Može li se promijeniti naziv neke kategorije? Belirac, 25.IV.2005, 10.30


Naravno da ne treba natrpavati kategorije jer je to besmisleno. Evo nekih razloga:
  • Selo nije grad (pretpostavljam da ovo nije teško shvatiti). Naselja gravitiraju matičnim gradovima i samo u rijetkim slučajevima imaju neku vlastitu važnost.
  • Već i u ovoj maloj državi postoji gomila sela, selendri, zaselaka i sl., no nema apsolutno nikakve potrebe stvarati goleme spiskove u kojima se teško snalaziti.
  • Osim što se u predugačkim kategorijama otežava snalaženje, ne postoji razlog zašto bi se natrpavalo enciklopediju besmislenim podacima.
  • Postoji uobičajena administrativna hijerarhija koje se treba držati: županije - općine - naselja. Izvan toga nema smisla isticati bilo kakvo sitno mjesto, osim ako postoji jako dobar povijesni, zemljopisni ili sl. razlog.
  • Kvalitet enciklopedije temelji se na smislenom kreiranju kategorija (ili sličnih popisa).
Krešimir Ižaković 10:34, 26 Apr 2005 (CEST)