Razgovor o kategoriji:Parkovi u Hrvatskoj

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Parkovi u Hrvatskoj.
Rad na člancima
Pismohrane:

Hrvatski perivoji ili Parkovi u Hrvatskoj[uredi kôd]

Nema potrebe za dvjema kategorijama. Perivoj ili park je isto, osim sto se perivoj ponekad sire upotrebljava za uredjene povijesne parkove. Predlazem da se svi clanci iz ove kategorije prebace u kategoriju "Parkovi u Hrvatskoj", a da se ova kategorija obrise. Takodjer, bolje je reci "Parkovi u Hrvatskoj", nego "Hrvatski parkovi", buduci da sami parkovi nisu nacionalno vec geografski odredjeni.--Fhms (razgovor) 12:32, 24. ožujak 2009. (CET)

Mislim da bi se kategorija trebala zvati Parkovi u Hrvatskoj i slažem se sa Fhmsom. Ali opet, mislim da park i perivoj nisu isto. Svaki perivoj je ujedno i park, ali nije svaki park perivoj. Park je neka vrsta osnove i on postaje perivoj kada dobije potrebne elemente (staze, klupe, fontane, skulpture, ponekad i jezero, itd.).1

1Anić, Vladimir. Rječnik hrvatskog jezika. Priručno izdanje. Zagreb. EUROPAPRESS HOLDING d.o.o i NOVI LIBER d.o.o. 2007.

--Herr Mlinka (razgovor) 23:57, 4. travnja 2009. (CET)[odgovori]

Dobro, samo to je malo nategnuta teorija, jer ako nesto nema staze ni klupe, onda je to suma, sikara ili livada, a nikako park. No, svejedno, nisu potrebne dvije kategorije. Jedan hortikulturno uredjen prostor ce se nekad nazivati parkom, a nekad perivojem. Perivoj ima vise jedan slikoviti prizvuk, ali rijec je o istoj stvari. Po cemu je Opatijski perivoj u kategoriji perivoja, a Zrinjevac i Maksimir u kategoriji parkova? Sigurno ne zato sto u ovim dvama nedostaju klupe, jezera, itd. Osim toga, perivoj se na druge jezike uvijek prevodi kao park. --Fhms (razgovor) 00:49, 5. travanj 2009. (CEST)
Slažem se. Ali opet, park sam po sebi, može označavati vrlo malen prostor, sa dvije - tri klupe, malo drveća, travom i to je to. Parkovi o kojima mi govorimo na Wikipediji su svi puno veći, uređeniji te hortikulturalno složeniji. Mislim da je zbog toga i došlo do dileme o nazivu kategorije. Članci o parkovima na Wikipediji bi trebali nositi nazive koji su uvriježeni u narodu te bi trebali biti svrstani u Kategoriju: Parkovi u Hrvatskoj, jer smatram da su svi perivoji ujedno i parkovi. --Herr Mlinka (razgovor) 01:11, 5. travnja 2009. (CET)[odgovori]

Riješeno Riješeno - kako dva tjedna nije bilo prigovora, a prijedlog se čini OK, članci iz kategorije "Hrvatski perivoji" premješteni su u kategoriju "Parkovi u Hrvatskoj" --Ex13 (razgovor) 09:48, 5. travanj 2009. (CEST)