Razgovor o predlošku:Djela na javnim mjestima u BiH

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Predložak:Djela na javnim mjestima u BiH.
Rad na člancima
Pismohrane:


Nastanak predloška[uredi kôd]

Na zajedničkom poslužitelju nedavno je došlo do diskusije kad je otkriveno da ne postoji tzv. sloboda panorame u susjednoj Sloveniji i kad su takve slike brisane sa zajedničkog poslužitelja. Nedavno je ustanovljeno da isto vrijedi i za BiH (vidi Commons:Freedom_of_panorama#Bosnia_and_Herzegovina za službenu obavijest i primjer diskusije brisanja slike koju zahvaća ovaj zakon.

Kako naša odluka o uporabi nepotpuno slobodnih slika pokriva ovaj slučaj, a ranije nije napravljen predložak (zakon je izglasovan 2010., PDI je iz 2007. godine), tjedan dana nakon što su marljivi suradnici na ZP-u primijetili donošenje novog zakona u BiH evo na hr wikipediji odgovarajućeg predloška. Kako bi izbjegli nastavak suvišne diskusije bilo na ZP-u ili ovdje, slijedi obrazloženje nekih bitnih stvari koje očito nisu svim suradnicima poznate ili dovoljno jasne.

Obrazloženje[uredi kôd]

  • ZP (zajednički poslužitelj, commons) je zajednički poslužitelj za sve projekte Wikimedije, na kome su prihvatljivi digitalni mediji pod slobodnim licencijama. Iako je Wikipedija nekomercijalni projekt i na našoj wikipediji (i mnogim drugim wikipedijama) dopušteno je čuvanje i uporaba ne potpuno slobodnih medija (medija dopuštenih za nekomercijalnu uporabu), na ZP-u nije dopušteno čuvanje takvih medija.
  • Kod svakog snimanja teksta na wikipediju suradnik njegovim snimanjem na wikipediju licencira taj tekst pod slobodnim licencijama (ranije GFDL, danas CC i GFDL). Za slike suradnici mogu sami birati pod kojim ih licencijama snimaju, ako su slike njihova autorska djela na koja ne postoje druga ograničenja i ako se radi o nekom vidu slobodne licencije (suradnici svakako trebaju u prvom redu slijediti: Wikipedija:Slike/Opći uvjeti). Kad postoje druga ograničenja, kako bi pomogli suradnicima obično kreiramo predloške kojima se takve slike jasno označava.

Napomena[uredi kôd]

Iako zakon obvezuje navođenje imena autora samo ako je isto navedeno, poželjno je uz sliku navesti ime autora (ako ga znate) kako bi olakšali premještanje slike u kategoriju potpuno slobodnih slika kad jednom isteknu autorska prava. SpeedyGonsales 15:01, 15. lipnja 2013. (CEST)[odgovori]