Razgovor sa suradnikom:BarbarinJozo

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobrodošlica[uredi kôd]

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

BarbarinJozo, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:BarbarinJozo") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 18:53, 20. lipnja 2013. (CEST)[odgovori]

Kategorije i činjenice[uredi kôd]

Pišete: Ako je problem u tome što sam napisao da je diplomirani teolog

  • Nije problem navesti činjenicu, ali wikipedija je enciklopedija, nije skup bilo kakvih činjenica. Molim vidjeti Wikipedija:Što ne spada u Wikipediju, citiram: Wikipedija nije puka zbirka informacija, makar se u nekom članku nalazili 100% točni, provjereni i vjerodostojni podatci. Zvonimir Despot je diplomirao povijest, i time se bavi zadnjih ~20-ak godina, pa je primjereno pisati da je povjesničar i publicist. Koliko znam umirovljeni/bivši glavni urednik Večernjeg lista Branko Tuđen je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu, ali nadam se da se slažemo da je primjereno pisati da je Tuđen novinar i novinski urednik, a ne diplomirani elektrotehničar.
  • Wikipedija treba navoditi činjenice, ali također treba razlikovati bitno od nebitnoga. Sličan smo problem imali kad su suradnici htjeli navoditi težinu športaša, dok je ona bitna kod boksača, iako je njen utjecaj na nogometaše, košarkaše i ostale športaše jasan, svejedno to nije podatak koji je javno dostupan niti presudan za vrhunskog nogometnog napadača ili vrhunskog vratara. Takvi podaci obično se saznaju samo onda ako je težina nekog igrača prevelika.

Nadam se da je sad jasnije što i kako pisati u enciklopedijskim člancima. SpeedyGonsales 10:46, 21. lipnja 2013. (CEST)[odgovori]

Pišete: Zahvaljujem na odgovoru.
  • Nema na čemu. :)
Pišete: Dopusti mi par ispravaka. Zvonimir Despot nije diplomirao povijest. Završio je KBF, stoga je mogao samo diplomirati teologiju. To što je pisao diplomski rad s temom iz povijesti na Katedri za crkvenu povijest, opet ne znači da je diplomirao povijest. Inače bi dobio, prema tada aktualnom akademskom nazivlju, titulu dipl. povjersničara ili prof. povijesti, a ne dipl. teologa. Također, ako pogledaš knjige koje je objavio, možeš vidjeti da dio njih spada u područje teologije, npr. "Međugorje. Tajna Gospinih ukazanja". Dakle, nije točna tvoja tvrdnja da se "time" (poviješću) bavi zadnjih ~20 godina.
  • Dio ispravka je na mjestu, Zvonimir Despot nije diplomirao povijest, diplomirao je teologiju s temom iz povijesti na Katedri za crkvenu povijest.
  • U članku Zvonimir Despot kao njegove knjige navedena su sljedeća djela:
    • "Ne bojte se", Večernji list, 2005. (grupa autora)
    • "Hrvatska za svakoga", Večernji list, 2005. (grupa autora)
    • "Međugorje. Tajna Gospinih ukazanja", Večernji list, 2006. (grupa autora)
    • "Vrijeme zločina. Novi prilozi za povijest koprivničke Podravine 1941.-1948.", Hrvatski institut za povijest, 2007.
    • "Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. Dokumenti. Zagreb i središnja Hrvatska", Hrvatski institut za povijest, 2008. (grupa priređivača)
    • "Tito-tajne vladara. Najnoviji prilozi za biografiju Josipa Broza", Večernji list , 2009.
    • "Tito-strogo povjerljivo. Arhivski dokumenti", Večernji list, 2010. (s Perom Simićem)
    • "Pisma Titu. Što je narod pisao jugoslavenskom vođi", Večernji list, 2010.
    • „Misterij Međugorja“, Večernji list, 2011. (grupa autora)
    • „Medački džep 1993.“, Večernji list, 2012.
    • „Ideja Velike Srbije: od Ilije Garašanina do Tomislava Nikolića“, Večernji list, 2012. (s Danijelom Tatićem)
    • „Akcije Specijalne policije MUP-a u operaciji 'Oluja'“, Večernji list, 2012. (grupa autora)
    • „Seljačka buna Matije Gupca“, Večernji list, 2013. (s Danijelom Tatićem)
    • „Ustaška vojnica 1“, Despot Infinitus, 2013. (grupa autora)
  • Ne ulazeći u sadržaj gornjih knjiga, samo iz naslova razvidno je da se radi o knjigama povijesne tematike. Među navedenim knjigama dvije su osim sa suvremenom poviješću vezane i s religijom:
    • "Međugorje. Tajna Gospinih ukazanja" i „Misterij Međugorja“, obje izdavača Večernjeg lista i obje djelo grupe autora. Ono što ne vidim, tj. što bi netko tko pokušava dokazati da g. Despot nije povjesničar jest dokaz da se radi o knjigama koje se bave izričito teologijom, ili barem prvenstveno teologijom.
Pišete: Primjer Branka Tuđena koji si naveo govori da sam u pravu. Naime, struka i zanimanje nisu isto, stoga ne vidim kako se isticanjem jednog može opravdati nenavođenje drugog.
  • Nedovoljno precizno. Zvanje stečeno školovanjem i posao koji ljudi rade nisu nužno tijesno povezani. Vidjeti naš članak Branko Tuđen. U prvom odgovoru sam napisao: Wikipedija treba navoditi činjenice, ali također treba razlikovati bitno od nebitnoga.
Pišete: Nadam se da je to sad jasnije :)