Razgovor sa suradnikom:Dario Zornija/Arhiva1

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobrodošlica[uredi kôd]

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 09:20, 29. listopad 2007. (CET)

Pozdrav[uredi kôd]

Dario, je, vidjeh poznato ime, pa je red pozdraviti. Ako trebaš neku pomoć, već nas svih dobro poznaješ, slobodno pitaj :-)) --Roberta F. 09:55, 29. listopad 2007. (CET)

Ivan Skot Eriugena[uredi kôd]

Dario, koliko vidim za Ivana Skota Eriugena sada se ne poklapa godina njegove smrti, na članku o njemu stoji 877., a ti si ga maloprije upisao pod 880. godinu. Koja godina smrti je onda točna? Lijep pozdrav  :-)) --Roberta F. 11:30, 29. listopad 2007. (CET)

Jezici i wiječnik[uredi kôd]

Pozdrav Dario. Nisam, se prijavio a ne znam ni gdje. To je nekakav riječnik ili što. --Zeljko 12:04, 29. listopad 2007. (CET)

daj mi link da vidim. --Zeljko 12:05, 29. listopad 2007. (CET)

Hvala Dario. --Zeljko 13:08, 29. listopad 2007. (CET)

Ništa, ne prihvaća prijavu uz obrazloženje Greška u prijavi... ili … takav ne postoji i slične besmislice.. --Zeljko 13:26, 29. listopad 2007. (CET)

da, a ako što zatrebaš pitaj.... --Zeljko 15:21, 29. listopad 2007. (CET)

Nove kategorije[uredi kôd]

Bok,

Vidim da ima dosta tvojih novih kategorija. Provjeri jesu li u skladu s preporukama na Wikipedija:Kategorije. Pozdrav. --Sombrero 17:38, 6. studeni 2007. (CET)

Pa sigurno ima barem netko tko je negdje posredovao :).
Poanta je da nazivi članaka i kategorija moraju biti takvi da jasno govore o čemu se radi bez da se pročitaju članci u kategoriji. Meni, a i ostalim ne-filozofima pri spomenu riječi "posrednici" filozofi vjerojatno nisu u prvih 20-30 značenja.
--Pancho W. Villa (razgovor) 13:06, 7. studeni 2007. (CET)

Hrv. riječ i hvala[uredi kôd]

Hvala, Dario.
A znao sam da mi je jedno ime ondi odnekud poznato.
Bio bih dodao još štošta, ali ne priliči prepisivati stvari iz impresuma, moram nekako doći do podataka tako da ih mogu prepričati, a ne da ispadne da su iskopirani (pa kolikogod to išlo u promicanje te strane, odnosno, njoj na korist).
Kakobilo, ja ću dograđivati članak, kada dođem do zgodnih podataka, koji bi mogli biti prikladni odnosno, enciklopedijske kakvoće.
Među ostalim, trebalo bi (ne samo za njega), navesti poznate suradnike (književnike, publiciste, političare), politički "nagib" (lijevi, sredina, desni). U ovom slučaju, znamo da je ovo list BiH Hrvata; ali, ne znamo je li bio usmjeren/je li predstavljao sve Hrvate u BiH, je li više predstavljao bosanske ili hercegovačke Hrvate, ili pak onu sarajevsku sredinu; a ako je bilo potonje posrijedi, ne znamo radi li se o "mekšoj" hrvatskoj struji ili "tvrđoj" struji i t.d.. Kubura 16:04, 12. studeni 2007. (CET)

Etički pojmovi[uredi kôd]

Ne kužim se u filofoziju ali ako svi članci iz Kategorija:Etički pojmovi nužno spadaju i u Kategorija:Filozofska terminologija, onda bi prva trebala biti podkategorija druge, a svi članci koji su u prvoj ne bi trebali biti i u drugoj kategoriji. Jesam li dobro shvatio vezu između ova dva skupa pojmova? --Ante Perkovic 16:33, 16. studeni 2007. (CET)

Da, upravo je to poanta kategoriziranja i otvaranja podkategorija. Treba izbacit sve etičke pojmove iz nadkategorije. --Ante Perkovic 21:02, 16. studeni 2007. (CET)
Na primjer, i na ovo također treba obratiti pažnju, kad dodajemo precizniju kategoriju. --Ante Perkovic 21:14, 16. studeni 2007. (CET)

Re: crnogorska wiki[uredi kôd]

Ja da znam, ne. Ja bih voljeo da postoji verzija Wikipedije na crnogorskom, nego nažalost mislim neće postojat. Vidim da je pokušao jedan suradnik pod imenom CrnaGora da stvori Crnogorsku Wikipediju dva puta, nego nije uspio, kao budala što je. Ja ne znam što nije sačekao dok je Crnogorski jezik dobio status kao oficijalni jezik Crne Gore, da bi onda poslije mogao pokušavat da stvori Crnogorsku Wikipediju. --Prevalis 22:45, 27. studeni 2007. (CET)


Lijep pozdrav i tebi "Sarajlijo"[uredi kôd]

hvala na paznji, znam da zvuci ko neko vikanje, ali moje ime je moja svetinja. lijep pozdrav. i jedno pitanje one reference, kada ce ih administartori skinuti! jer ruzno mi je gledati onaj članak sa referencama!


Dario?![uredi kôd]

bok, dario! poceo sam pisati jos jedan clanak o hrvatima u bih, jos ga nisam dovrsio, ali uradit cu to cim stignem.

Bošnjačko-hrvatski sukob

P.S. jesi ti u srodstvu sa Pavlom Zornijom (i on je suradnik ovdje)? lijep pozdrav!

-uredu!— Prethodni nepotpisani komentar napisao je HRVATSKI MOSTAR (razgovordoprinosi)

Zahvala[uredi kôd]

Dario, hvala tebi i sinu na rođendanskim čestitkama. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 21:07, 13. prosinac 2007. (CET)

Kad stavljaš u članke o životinjama druge projekte, molim te otvori wikivrste i tamo dodaj poveznicu na svoj članak o tome. Pored toga, dobro bi bilo dodati i hrvatski naziv u odjeljku "Vernacular Names". I, hoćeš li ti dodati taksokvir, ili da to uradim ja? Pozdrav Branka France 10:28, 14. prosinac 2007. (CET)

Taksokvir, upute[uredi kôd]

Kako napraviti dobar taksokvir? Evo na primjeru članka Vranci. Vidi KORAK 1 i prati dalje do KORAKA 5.

Pozdrav. --Pancho W. Villa (razgovor) 11:21, 14. prosinac 2007. (CET)

Neke vrste...[uredi kôd]

Kad ste sigurni, da u članku nabrajate sve vrste ili rodove (ili što već) koje u tom taksonu postoje, onda ovo neke naravno nije potrebno. Ja sam dodavala tamo, gdje sam pouzdano utvrdila da nisu navedene sve. Možda je dobra kontrola pogled na odgovarajuću stranicu u projektu Wikivrste. Pozdrav Branka France 11:35, 21. prosinac 2007. (CET)

ako porodica drozdova ima 22 roda, od kojih samo jedan ima 75 vrsta ..... ima li smisla napisati "članak" od jedne rečenice i navesti 3 vrste ?:( I pri tome niti ne navesti da su to samo neke vrste? Branka France 18:51, 21. prosinac 2007. (CET)

Veliki vranac[uredi kôd]

Bok,

U članku Jastrebovi si naveo vrstu Veliki vranac u popisu vrsta u ovoj porodici, dok u samom članku Veliki vranac vidim da spada u porodicu Vranci.

Možeš li mi objasniti na koji način ti dolaziš do svih ovih podataka.

A usput bi te zamolio da budeš malo pažljiviji jer je mnogo lakše napisati članak nego kasnije pronaći grešku.

--Pancho W. Villa (razgovor) 00:17, 8. siječanj 2008. (CET)

Vrabac[uredi kôd]

Ma, ja ti bježim od svih tih zvjezdica i izbora za ovo i ono, tako da bolje pitat nekog drugog. --Ante Perkovic 11:01, 14. siječanj 2008. (CET)

Dario,[uredi kôd]

navedenu kombinaciju za koju me pitaš, Spizella arborea nisam našla nigdje.... Našla sam samo Spizella passerina, i živi u Sjevernoj Americi. Evo link, pa pogledaj sliku [1]. No, to ne mora ništa značiti. Već sam nailazila na slučajeve, da su latinska imena mijenjana....što, opet, ne znači da je to i ovdje slučaj....Jednostavno, ne znam pouzdani odgovor. Ja sam našla samo jedan rod pod imenom Spizella i samo jednu vrstu u tom rodu, S.passerina a porodica je Emberizidae ili hrvatski, strnadice. Slijedom toga, vjerojatno je, ako pretpostavimo promjenu dijela lat. imena, da je to neka strnadica, a ne vrabac iako mu krila izgledaju, kao i oblik tijela, doista kao vrabac. Ukratko, na žalost, ne znam. Pozdrav Branka France 13:35, 15. siječanj 2008. (CET)

Vrapci[uredi kôd]

Kako je cijeli red nazvan vrapčarkama, nije neobično da se i u imenima vrsta iz drugih porodica tog reda u "narodnom" imenu pojavi i "vrabac". No, to su jednostavno porodica vrabaca i porodica strnadica [2], tako se zovu hrvatski. I, taksokvir je kod domaćeg vrapca točan [3].Branka France 20:37, 15. siječanj 2008. (CET)

...Drago mi je da te je obradovala nagrada. :) Nikako da se ja spojim na IRC... :) -Vatrena ptica

a ima nekih dobrih dijelova. West Brom 4ever 15:14, 18. siječanj 2008. (CET)
to. West Brom 4ever 15:35, 18. siječanj 2008. (CET)
znan. West Brom 4ever 15:43, 18. siječanj 2008. (CET)

Pirati s Kariba[uredi kôd]

Slabo ti se ja razumijem u taj film, nikad ga nisam gledala...bolje je još malo doraditi na vrapcu... :D --Vatrena ptica 15:48, 18. siječanj 2008. (CET)

Ptice[uredi kôd]

Dario, molim te pogledaj članak Charadriiformes. Možemo razmotriti da li je hrvatsko ime dobro ili nije (ja mislim da jesu močvarice, prije nego šljukarice, no o tom potom) ali mislim, da ne možemo imati tako, dva članka za isti red, s različitim imenima. Uzgred, mislim da postoje članci o svim redovima ptica. Da si "otvorio" u drugim projektima poveznicu na wikivrste (kao što sam te to ranije molila), vidio bi da postoji poveznica na hrvatski, pogledao članak, i našao bi močvarice. I, ponovo navodiš u članku porodice na način, da sugeriraš da su nabrojane sve, a pouzdano nisu. Pozdrav Branka France 22:16, 27. siječanj 2008. (CET)

Evo, riješila sam šljukarice redirektom. No, ponovo te molim, kad nešto pišeš, pokušaj se povezati na wikivrste, i vidjeti, da li tamo već postoji poveznica na hrvatski. Ako postoji, otvori i pogledaj. Ako ne, dodaj ti, ako znaš. Ako ne znaš kako, pitaj. Sve što ne znaš, svi će ti rado pomoći. Uzgred, našla sam u jednoj enciklopediji i naziv ovog reda ovako: ćurlini, galebovi i njorke. Mi ovdje ne prakticiramo naziv s više imena, to ću, mislim, riješiti redirektom. Pozdrav Branka France 12:23, 28. siječanj 2008. (CET)

Pozdrav[uredi kôd]

Ajmo se dogovoriti sljedeće. Ti otvori sve kategorije naselja, dakle npr. Kategorije:Naselja Hercegovačko-neretvanskoj županiji i tako za sve županije. Onda ćemo se dogovoriti s adminima, kako ćemo dalje, da ne zakrčimo nedavne promjene. Predlažem da jedan krene od početka, drugi od kraja abecede, a ako se netko pridruži da uzme još koje slovo. Može tako?

Vidim da si napravio članak Naselja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. To je ok, samo što će to trebati prebaciti u imenski prostor "Dodatak", kao što je ovaj popis Dodatak:Abecedni popis naselja u Republici Hrvatskoj.

Budemo pitali i Sombrera, budući da je on napisao velik dio članaka o naseljima, eventualno da iznese svoje primjedbe. Pozdrav --Suradnik13 (razgovor) 12:48, 12. svibanj 2008. (CEST)

Jedno tehničko pitanje. Malo sam razmišljao kako bi se mogla kategorizirati naselja. Za Federaciju je to malo jednostavnije. Jednostavno otvorimo npr. Kategoriju:Naselja u Zapadnohercegovačkoj županiji, kojoj bi nadkategorija bila Naselja u Federaciji BiH, i u nju se stave sva naselja iz te županije (tako je rješeno za naselja u Hrvatskoj). Problem je za naselja u RS. Naime, administrativno ne postoji nivo između općine i entiteta. Ako ostavimo samo Naselja u RS, tu bi se jednog dana moglo naći preko 2000 članaka. Nezgodna je podjela na općine, jer će biti pak previše kategorija. Vidim u članku piše o neformalnoj podjeli RS na 7 regija. Što misliš o tome da se napravi kategorizacija po tim regijama, koja bi odgovarala kantonima u Federaciji? --Suradnik13 (razgovor) 17:14, 12. svibanj 2008. (CEST)


Kraljca Marija[uredi kôd]

Pa SHS je postojala do 1928. kada je kralj Aleksandar uveo diktaturu.Tako da je 1922.ona bila kraljica SHS.Ali stvarno nemam referencu P.s.Kako se one uopšte nabavljaju(stavljaju itd)?.--Vule91 (razgovor) 10:42, 14. svibanj 2008. (CEST)