Razgovor sa suradnikom:Horvat 1gnorancija

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Horvat 1gnorancija, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku – slobodnu enciklopediju! Pozivamo Vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije započete 16. veljače 2003. godine.

Molimo Vas, upoznajte se s osnovnim načelima Wikipedije:

Pet stupova Wikipedije − što je i na čemu se temelji Wikipedija
Izvori i provjerljivost − kako uspješno činiti Wikipediju boljom
Slike − kakve slike smijete postavljati na Wikipediju.

Uređivanje možete vježbati na stranici za vježbanje. U slučaju da Vam zatreba pomoć javite se dodijeljenom mentoru ili postavite pitanje u Kafiću; odgovor će brzo stići. Probleme s uređivanjem ili s postupanjem drugih suradnika dajte na pažnju administratorima.

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, a komentare na stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću potpisujte tako da na alatnoj traci izaberete ili ili tako da napišete četiri tilde, što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Svoju suradničku stranicu imena »Suradnik:Horvat 1gnorancija« možete uređivati po želji, u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice. Možete je popuniti suradničkim okvirima i upisati nazive članaka koje ste započeli ili namjeravate stvoriti.

Molimo Vas da prilikom uređivanja ne stavljate radove zaštićene autorskim pravima bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili ga jednostavno dodajte ovdje, a to obvezno napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Svi doprinosi Wikipediji pod licencijom su Creative Commons: Imenuj autora/Dijeli pod istim uvjetima. Ako ne želite da se Vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete sav sadržaj sami napisati, najbolje prepričavajući sadržaj vjerodostojnih izvora, ili ćete ga prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom, uvijek navodeći izvore.

If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of the Croatian Wikipedia.

Još jednom, dobro došli! – Croatia 925 (discusión) 19:17, 19. veljače 2024. (CET)[odgovori]

Izvori[uredi kôd]

Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pozornost da je radi provjerljivosti doprinose potrebno potkrijepiti vjerodostojnim izvorima, što niste napravili u članku Vojni poligon Gašinci. Wikipedija nije mjesto za objavljivanje vlastitih istraživanja. Više o upućivanju na izvore saznajte u smjernici Navođenje izvora. Hvala na razumijevanju.--Tulkas Astaldo (razgovor) 17:48, 21. ožujka 2024. (CET)[odgovori]

Vjerodostojni, sekundarni izvori[uredi kôd]

Pozdrav, Horvat 1gnorancija. Nadam se da nas čitaš. Ophodimo tvoje izmjene pa su nam problem izvori na koje se pozivaš. Usmena svjedočanstva su primarni izvori, a naša pravila WP:VI i WP:PRO traže da ti izvori budu uglavnom sekundarni, recenzirani i s primarnim izvorima stavljenim u povijesni kontekst. Tvoja mi se uređivanja čine 'u dobroj namjeri' pa mislim da bi bilo šteta da ti ih sada sve redom uklanjamo zbog takvih tehnikalija. Nadam se da možeš ponuditi bolje izvore. Pokušaj pronaći radove na https://hrcak.srce.hr ili drugdje na internetu. Imaj na umu da izvor koji citiraš mora tvrditi baš ono što stavljaš u članak, prepričano tvojim riječima. ponor (razgovor) 00:33, 26. ožujka 2024. (CET)[odgovori]

Vrlo bih rado to učinio, ali u konkretnim slučajevima nažalost ne postoje radovi o konkretnoj temi (govorim o selima Paučje, Borovik, Čenkovo). Jedino selo za koje je moguće naći sekundarne izvore jest Veliko Nabrđe, za koji sam i sastavio najopširniji članak, poduprt i jednim člankom s Hrčka (ima još 1, 2 istoga autora, ali više manje govore jedno te isto). Također, ovdje sam dodao i više različitih svjedočanstava koja se međusobno preklapaju, a i upućujem na Spomen područje Jasenovac gdje je moguće vidjeti da njihovi podaci dobrim dijelom potvrđuju sudbinu tih sela. Uglavnom, poanta je da mi je žao da zbog zanemarivanja znanstvene zajednice svi ostali budu zakinuti za znanje o povijesti navedenih naselja.
Inače, član sam akademske zajednice i nadam se u doglednoj budućnosti objaviti znanstveni članak na tu temu (pomalo potaknut i Vašom opomenom). A Vama hvala na razumijevanju! Horvat 1gnorancija (razgovor) 09:40, 26. ožujka 2024. (CET)[odgovori]
Ima nešto o temi na mojoj stranici za razgovor. Geigerov članak, na moje veliko čuđenje, citira Wikipediju. Wikipedija nije pouzdan izvor, kod nas se računa na provjerljivost (tko je što rekao, zato inzistiramo na izvorima).
Što se tiče svjedočanstava, najbolje je u članke staviti "taj i taj svjedok, tu je i tu izjavio to i to", a u citatu staviti vremensku oznaku iz videa. Reference SP-a Jasenovac vode na početnu stranicu, ne znam kako bismo to uzeli kao izvor. Tražio sam jučer za jedno mjesto, trazilica je izbacila 81 ime, a u članku stoji nešto više od 300.
Preporučio bih da bez žurbe u članke dodajete ono što se sada može naći u pisanim izvorima, a kako budete otkrivali nove može se i to dodati. Zbilja šteta da sad sve uklanjamo jer nije provjerljivo. Nemojte biti obeshrabreni, drago nam je da doprinosite, ali moramo paziti... posebno na povijesnim temama, koje, nažalost, citiraju i u znanstvenim radovima. Sretno, ponor (razgovor) 13:34, 26. ožujka 2024. (CET)[odgovori]
Slažem se sa svima. Ići ću redom po člancima koje sam mijenjao pa ubacivati vremenske oznake uz napomene da se radi o osobnim svjedočanstvima. To mi se trenutno, zbog manjka poželjnijih izvora, čini najboljim rješenjem.
Što se SP Jasenovac tiče, mogu postaviti poveznicu na sučelje za pretragu žrtava, ali tražilica pojedine pretrage ne pamti pa bi se svakako otvorila izvorna stranica za pretragu, bez konkretnih rezultata. Zato sam procijenio, možda pogrešno, da je najjednostavnije uputiti na hompage. (Greška s krivom brojkom za Borovik u članku je ispravljena i nastala je omaškom [copy/paste]).
Što se Geigera tiče, ne bih o njemu detaljnije, osim što mogu reći da je njegov doprinos za lokalnu povijest (Đakovština) izniman, što ne znači da više puta nije na raznorazne načine okaljao svoj znanstveni ugled i integritet.
I još jednom hvala na razumijevanju i podršci! Horvat 1gnorancija (razgovor) 22:53, 26. ožujka 2024. (CET)[odgovori]