Razgovor sa suradnikom:ProgramerX

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobrodošlica![uredi kôd]

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

ProgramerX, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:ProgramerX") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19,09; 19. listopada 2016. (SEV)

Uklanjanje naziva[uredi kôd]

Bok,

ne znam čemu se uklanjao naziv promjenjivica (vidi ovdje izmjenu).

Tako se ne radi na wikipediji na hrvatskome jeziku, da se unosi neki pojam iz jednoga izvora, izvora koji je malo za promjenjivicu, a malo za promjenjivku... I još k tome da se izvor za promjenjivku miješa s izvorima za promjenjivicu, da se izvor za promjenjivku stavlja na prvo mjesto iznad izvora za promjenjivicu...

Tako se ne uvrštava neki pojam. Primjerice cunami, kad je cunami uvršten u članak, nije uklonjen tsunami, i nije veleval stavljen ni blizu enciklopedijske natuknice, a kamoli da je veleval stavljen za glavni naslov (ime članka). Molimo da uskladite svoje unose s pravilima, smjernicama, ostalim pravilima, smjernicama i uputama wikipedije na hrvatskom jeziku, te stranicama za pomoć i samopomoć na hrvatskoj wikipediji... Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19,19; 19. listopada 2016. (SEV)

Piše na vrhu članka "Predloženo je da se ovaj članak preimenuje". Također, razloge sam obrazložio na stranici za razgovor. --ProgramerX (razgovor) 19:32, 19. listopada 2016. (CEST)[odgovori]

Pogrješno navođenje izvora i zanemarivanje rasprave s ostalim suradnicima[uredi kôd]

Pogrješno ste citirali ovdje kad navodite naziv promjenjiva u zagradi iza koje stavljate referencije.

I kad ste načinili uređivanje uz sažetak Popravljeno formatiranje i tada ste pogrješno naveli izvor koji je navodno za promjenjivicu, a u tom izvoru se navodi "a varijable (promjenjivice)" te se u tom izvoru ne navodi naziv promjenjiva.

Nažalost niste pročitali dosadanji tijek rasprave koja se vodi na stranici za razgovor pripadajućega članka, jer je otvorena rasprava (koja nije zaključena, tj. nije zatvorena), a dok rasprava traje suradnici trebaju raspraviti svoje postupke s drugim suradnicima na prethodno spomenutoj stranici za razgovor a tek onda unositi u članak kompletnu promjenu nazivlja (terminologije) iz jednog naziva (termina) u drugi naziv (termin). Tako se ńešto jednostavno ne radi, a pogotovo ne temeljem jednoga izvora. Hvala na razumijevanju i trudu koji ste uložili u dopunu članka, ali bih vas molio da ne mijenjate enciklopedijsku natuknicu enciklopedijskoga članka bez rasprave. Vaše obraćanje na stranici za razgovor nije rasprava, to je samo monolog. Solilokvij. Lijepo vas pozdravljam. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19,46; 19. listopada 2016. (SEV)

Pozdrav, cijenimo Vaše doprinose na Wikipediji i stoga Vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici, kao u članku promjenjivica (računarstvo), uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Tako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogrješke. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno. Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 20,05; 19. listopada 2016. (SEV)

Zahvaljujem na primjedbama. Naziv "promjenjiva" sam uklonio. Rasprava o kojoj pričate je bila 2010., a sad je 2016. Ja sam djelovao prema uputi koja je bila postavljena na vrhu članka. Žao mi je što nisam upoznat sa svim pravilima Wikipedije, pa ne mogu ni suditi je li vaša primjedba opravdana. Meni se u svakom slučaju učinilo da je naziv "promjenjivka" daleko bolji nego "promjenjivica", mislim da su umanjenice u stručnom nazivlju ne samo nepriklande nego i uvredljive, pa sam se odlučio za akciju. Nadam se da ćete razmotriti moje izmjene u vidu namjere poboljšanja kvalitete sadržaja hrvatske Wikipedije. --ProgramerX (razgovor) 20:06, 19. listopada 2016. (CEST)[odgovori]


Stranice za razgovor sa suradnicima i kako ih pravilno rabiti[uredi kôd]

Pozdrav! Druge suradnike poštujemo tako što im odgovaramo na njihovoj stranici za razgovor. Na taj način sugovornik će dobiti obavijest o novoj poruci. Kako bi komunikacija između suradnika bila što uspješnija, molimo proučite kako održavati razgovor među suradnicima. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 20,12; 19. listopada 2016. (SEV)

Vaše djelovanje[uredi kôd]

Uputa na vrhu ne opravdava takvo djelovanje o kojem pišete.

I opet niste citirali sve. Na stranici članka piše "Predloženo je da se ovaj članak preimenuje. (Rasprava)".

Vaše osobno protivljenje je tu irelevantno, kao i postavljanje jednoga izvora ispred svih ostalih. Ukoliko ima više izvora za varijablu, bit će varijabla. Inače zasad ima više izvora za "promjenjivicu" nego za "promjenjivku". Niste li možda pročitali Wikipedija:Imena članaka gdje se poziva na određene normativne preporuke itd. Ne radi se na takav način, a ni stranica kojom se definiraju tehnička načela premještanja članaka na wikipediji na hrvatskome jeziku ne daje Vam za pravo. Wikipedija:Provjerljivost je pravilo koje se ne može zanemarivati i navoditi temeljem jednog izvora neku "promjenjivku".

Uputa iz predloška Predložak:Bolji naslov#Korištenje također ne daje za pravo suradniku da kompletno promijeni terminologiju u nekom članku prije nego što se članak sukladno pravilima o provjerljivosti premjesti pod bolji naslov. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 20,34; 19. listopada 2016. (SEV)

Brojnost izvora i glasovanje[uredi kôd]

Bok ProgramerX,

wikipedija ne funkcionira na način da se glasuje o takvim stvarima kao što su pravopis i/ili enciklopedijska važnost nekog naslova (imena članka). Za sve prijepore služimo se pravilom o rješavanju prijepora (Wikipedija:Rješavanje prijepora). Kao što sam na jednom mjestu već napisao, a primjer je dobar te ću ga (u bitnom) ponoviti...
Venecuela bi primjerice bila bolji naziv ako se uzme u obzir pravopisna norma (izražena u jednom od § u pravopisu), ali to je samo jedan § u pravopisu, pa čak i da ih je dva ili tri. Venezuela je tradicionalni naziv, pa već i po tom može ostati (a i to je jedna od pravopisnih normi, poštovanje tradicionalno uvriježenih naziva, ponašena vlastita imena, osobito zemljopisna, koja su zbog višestoljetnih sveza primila hrvatski lik ne dolazi u obzir mijenjati). I sad kad bi se išlo logikom koju navodiš, kako: "za odabir trebamo razmisliti o tome koje ime se bolje uklapa u hrvatski jezik," možda bismo došli do njekog rezultata koji bi išao u pravcu Venecuele.

I kad bih ti rekao da imam jedan, pače dva izvora za Venecuelu, to ne bi značilo ništa i o tome se ne bi ni glasovalo, a kamoli raspravljalo na stranici za razgovor pripadajućega članka, jer to (1°) ne bi moglo predstavljati poboljšanje članka (u bitnom, naravno).

Gledaju se izvori i s obzirom na njihovu brojnost i s obzirom na njihovu značajnost (značajnost autora, izdavača, vjerodostojnost izvora, citiranost izvora, sva vrěla i sl.), a ta drukčije izražena značajnost opet ne može do kraja poništiti njihovu brojnost.

Tako imamo Venezuelu koja je ujedno i preporučen naziv jer je to brojniji naziv (učestaliji) i tradicionalniji i temelji se na jednom od pravopisnih načela (i normi), a nemamo sustav koji bi rekao, sve mora biti kao i Čile, Paragvaj, Urugvaj, Nikaragva, Gvatemala, Venecuela, Angila, a opet imamo Gvadalupu i još uvijek nedekolonizirani Guam. Nadam se kako sam pomogao u približavanju enciklopedijskoga načina razmišljanja, načina enciklopedijske leksikografije. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 21,36; 19. listopada 2016. (SEV)

Terminologija[uredi kôd]

Poštovani, razlog i opis promjena. Molim izjasnite se tamo ako imate argumentiranih primjedbi. SpeedyGonsales 02:17, 21. listopada 2016. (CEST)[odgovori]

  1. Nisam SpeedyGonzales nego SpeedyGonsales. Razlika je suptilna i bitna. :)
  2. Na znanje i ravnanje.
  3. Lijepo vas molim da ubuduće na stranicama za razgovor izbjegavate riječi poput najgluplji (izbor), suluda (epizoda). Da ste te riječi uporabili za nekog suradnika, podulji blok vas ne bi zaobišao. Ovako ide samo molba. SpeedyGonsales 01:27, 24. listopada 2016. (CEST)[odgovori]