Razgovor sa suradnikom:Slavić

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobrodošlica

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Slavić, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Slavić") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 22:30, 25. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

Lijepo molim u glavnom imenskom prostoru služite se hrvatskim standardnim jezikom. Hvala unaprijed! SpeedyGonsales 22:46, 25. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

  • Uklonili ste predložak polytonic, nije strašno ali čemu?
  • prijedlog u zamijenili ste prijedlogom v koji je dio kajkavskog književnog standarda te također dio hrvatskog književnog jezika ali nije dio hrvatskog standardnog jezika.
  • divino stvorenje - mogu naslutiti što bi to trebalo biti, ali ne znam zasigurno jer te riječi nisu dio standarda.
  • bitja - ovdje je problem pravopisne prirode, tu je pravilo Wikipedija:Pravopis jasno.
Ovo je dovoljno. SpeedyGonsales 23:06, 25. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

Standard, norma itd.

Pišete: Hrvatski književni jezik, tako je, standardni hrvatski jezik je norma na koju se upućuje pridržavanje, nu nije dogmatska, i pravilno je pisati v i u....ar sam ja pisal književnim jezikom obogaćenim s raznim riječima iz hrvatskih narječja (kaj je ako se ne varam, ukratko opis hrvatskoga standardog jezika).

  • Ako se dobro sjećam što sam učio u školi književni jezik je jezik književnosti, u njega spada sva književnost napisana jezikom hrvatskim od stoljeća sedmog do danas, dakle cjelovit štokavski opus naših pisaca iz Dubrovnika, kajkavska književnost jednako Domjanića, Krleže kao i Tituša Brezovačkog, isto kao čakavski Drage Gervaisa itd. Za rječnik književnog jezika vidjeti npr. Rječnik hrvatskoga književnoga jezika od Preporoda do I.G. Kovačića u 12 svezaka pokojnog Julija Benešića.
  • Standardni jezik je npr. onaj iz Šonjinog ili Šamijinog rječnika čija su sintaksa i tvorba riječi opisane u Katičićevoj i Babićevoj knjizi, a pisanje u službenom (Babić, Moguš) pravopisu. Standardni jezik nije dogmatski, mijenja se, ali za razliku od književnog jezika gdje umjetnik ima slobodu premetanja reda riječi, kraćenja slogova i slično, u standardnom jeziku pazi se na minimalnu uporabu stilski obilježenih riječi. Hrvatski standardni jezik ne poznaje prijedloga v, hrvatski književni jezik ga poznaje.

Pišete: Riječ bitje nije pravopisno pitanje

  • Jest, jer hrvatski jezik ima slovo ć preko 100 godina, i danas pisati tj umjesto ć unutar standardnog jezika je ili anakronizam ili pogrješka.

Pišete: ter kaj se dogmatski držite novosadskog književnog dogovora

  • Novosadski književni dogovor vodi potpunoj fonologizaciji hrvatskog pisanja i spregnutom futuru prvom i još koječemu, službeni hrvatski pravopis je daleko od toga, štoviše lagano se kreće u suprotnom smjeru.

Razumijem želju za što većim odmicanjem od novosadskog dogovora, ali na wikipediji smo ograničeni standardom i ne mislim da je to nešto loše, tako smo jasno razumljivi širokim "narodnim masama". SpeedyGonsales 00:48, 26. ožujka 2013. (CET)[odgovori]

Pišete: Vsejedno, žal mi je kaj mi ne dozvoljavate malo zaobići standard, ter se malo odmaknuti od "novinarskog" jezika kojim je pisana većjina članaka.
  • Većina članaka treba biti pisana standardom, jer wikipedija jest enciklopedija.
  • Članci iz područja folklora i etnologije, o starim hrvatskim književnicima ili općenito o hrvatskoj povijesti, gdje se god opisuje npr. nošnja iz Zagorja ili Konavala ili recepti tradicijskih jela ili narodni plesovi mogu slobodno sadržavati opise na književnom jeziku kraja koji opisuju, bio to kajkavski, čakavski ili štokavski. Ako je potrebno treba napisati i prijevod ili objašnjenje.
  • Na wikipediji ima mjesta za hrvatski književni jezik, ali ne u svakom članku. SpeedyGonsales 11:24, 26. ožujka 2013. (CET)[odgovori]
Žuti karton


Bez jalovih rasprava. Ako želiš surađivati i pisati, piši, ako ne nađi sebi drugu zanimaciju. --Zeljko (razgovor) 08:14, 4. travnja 2013. (CEST)[odgovori]

Crveni karton.
Blokirani ste!


Neutemeljene optužbe i rasprave kojima nema mjesta na wikipediji. Suradnik je upozoren i ne pokazuje volju za suradnju nego i dalje nastavlja sa napadima i raspravama, zbog čega je trajno blokiran. --Zeljko (razgovor) 01:32, 5. travnja 2013. (CEST)[odgovori]