Robert Fulton

Izvor: Wikipedija
Robert Fulton

Fultonov portret
Rođenje 14. XI. 1765
Little Britain, Lancaster County, Pensilvania, SAD
Smrt 24. II. 1815 (49 god.)
New York, SAD
Polje strojarstvo
Poznat po parobrod "Clermont" (1803.), podmornica "Nautilus" (1800.)
Portal o životopisima

Robert Fulton (Lancaster County, SAD, 14. studenog 1765.New York, 24. veljače 1815.), američki inženjer.

Rođen je na farmi u Little Britainu kod Pennsylvanije. Imao je tri manje sestre: Isabellu, Elizabeth i Mariju, te mlađeg brata Abrahama. Njegov otac, također Robert Fulton, koji je rođeni Irac, emigrirao je u Pennsylvaniju gdje se oženio s Mary Smith.

Mali Robert se oduvijek zanimao za mehaničke stvari. Naime, s 13 godina je napravio svoje vlastito veslo kotača koje je kasnije dodao na očev ribarski brod. Njegovi prijatlji su mu nadjenuli nadimak : "Quicksilver Boba" jer je kao dječak radio rakete i eksperimentirao s živom i mecima.

Naučio je skicirati s 17 godina i odlučio je postati umjetnik. Njegov otac, koji je umro kad mu je malom Robertu bilo osam, je bio blizak s umjetnikom Benjaminom Westom. Poslije ga je i Robert upoznao te su postali prijatelji. Fulton je ostao u Philadelphiji šest godina, gdje je slikao portrete i pejzaže, crtao kuće i strojeve te je bio u mogućnosti slati novac kući kako bi podržao svoju majku. Godine 1785. kupio je farmu na Hopewellu, u Pennsylvaniji za £ 80 gdje je preselio svoju majku i obitelj na nju. Dok je bio u Philadelphiji, upoznao je Benjamina Franklina i druge ugledne figure revolucionarnog rata. U dobi od 23 godine odlučio je posjetiti Europu.

Godine 1786. u Engleskoj upoznaje Jamesa Watta i počinje se baviti strojarstvom. Patentirao je strojeve za pređenje kudelje, izradu konopa, piljenje i poliranje mramora. Godine 1803. sagradio je parobrod (brzine 6 km/h) te parobrod "Clermont", a 1807. godine uspostavio je redovitu liniju na rijeci Hudson između New Yorka i Albanya. Sagradio je i "Demologos", prvi ratni brod na parni pogon.

Robert Fulton preminuo je od tuberkuloze 1815. u New Yorku, gdje je i pokopan.

Galerija slika[uredi | uredi kôd]