Roberto Sánchez

Izvor: Wikipedija
Roberto Sánchez
Rođen 30. svibnja 1972.
Madrid
Borilačka vještina Aikido
Škola Aikikai
Učitelj(i) Nobuyoshi Tamura
Rang majstorstva 6. Dan

Roberto Sánchez (Madrid, 30. svibnja 1972.), španjolski majstor borilačkih vještina. Nosilac je 6. Dana u aikidu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Roberto Sánchez je rođen 1972. godine u Madridu. U dobi od 3 godine započeo je vježbati judo pod nadzorom svoga oca Tomása Sáncheza. Godine 1987. stekao je 1. Dan u toj vještini. Tijekom djetinjstva blisko se bavio aikidom. Pohađao je seminare aikida koji su se održavali diljem Španjolske koji su održavani tokom 70-ih i 80-ih godina 20 stoljeća, a vodili su ih Nobuyoshi Tamura i Tomás Sánchez. Pod tehničkim nadzorom Tomasa Sáncheza, 1989. godine dobio je 1. Dan u aikidu, kojeg mu je dodijelio Nobuyoshi Tamura.

Početkom 90-tih godina, počeo je podučavati prve aikidoke, brinući se o širenju aikida u španjolskim provincijama Valladolid i Ávila. U tom periodu je postao dio majstorske komisije Aikikaija Španjolske (AETAIKI). Ubrzo nakon toga, nastavlja pružati tehničku podršku ostalim španjolskim provincijama: Leonu, Murciji i Tenerifima. Tijekom ovih godina intenzivno se usavršava pohađajući seminare Noyobushi Tamure u Francuskoj i Španjolskoj, kao i druge francuske majstore aikida.

Godine 1993. dobio je 2. Dan, 1996. 3. Dan, 2001. 4. Dan, 2006. 5. Dan, koji mu je dodijelio Nobuyoshi Tamura. Godine 2013. godine promaknut je u 6. Dan, stupanj koji trenutno ima i postaje dio tehničke komisije Europske aikido federacije.

Početkom 2000. postao je član Tehničke komisije Aikikaija Španjolske. Od 2008. doprinosi razvoju i širenju aikida u Bosni i Hercegovini i Nizozemskoj. Godine 2009. godine je prvi put putovao u Japan. Tom prilikom je posjetio Hombu dojo u Tokiju, pohađajući sate kod doshua. Godine 2012. po drugi put je putovao u Tokio, zajedno s delegacijom Aikikaija Španjolske. Godine 2013. imenovan je tehničkim savjetnikom Aikido saveza Federacije Bosne i Hercegovine. U srpnju 2015. godine imenovan je tehničkim ravnateljem Aikikaija Španjolske (AETAIKI).[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Roberto Sánchez. robertosancezaikido.com

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]