Slavuj

Izvor: Wikipedija
Slavuj

Status zaštite
LC[1]
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Podred: Passeri
Porodica: Muscicapidae
Rod: Luscinia
Vrsta: L. megarhynchos
Dvojno ime
Luscinia megarhynchos
(Brehm, 1831.)
Raspon
Luscinia megarhynchos

Slavuj ili mali slavuj (Luscinia megarhynchos) je vrsta ptica iz reda vrapčarki (Passeriformes), podreda ptica pjevica.

Prema molekularnobiološkim spoznajama, dio je porodice muharica, iako se još ponegdje u starijim sistematikama nalazi u porodici drozdova.

Opis[uredi | uredi kôd]

Slavuji imaju neugledno smeđe perje (odozdo nešto svjetlije nego s gornje strane). Gnijezdo slavuja se uglavnom nalazi na tlu, a mnogo rjeđe na niskoj vegetaciji. Sastoji se od neuredne gomile lišća i biljaka, a često je skriveno ispod kupina, kopriva i drugih biljaka. Mladunci se iz jaja izlegu goli i slijepi, no brzo rastu i dobivaju perje, pa za nekoliko tjedana već mogu letjeti.

Slavuj se hrani sitnim kukcima i paucima, a ponekad i drugim beskralježnjacima. Obično se smatra da slavuj "pjeva" samo noću, ali, ako ga se ne uznemirava, često pjeva i danju. Najčešće se, pri tom, nalazi u nekom grmu gdje je skoro nevidljiv, zbog neupadljivog perja.

Svi slavuji provode zimu u Africi. Slavuj "pjeva" samo u proljeće, a u lipnju lagano prestaje s pjevom, pa se, u kolovozu, može učiniti da su već otišli na jug. Međutim, tada su oni tihi i neprimjetni.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. iucn>BirdLife International (2004). Luscinia megarhynchos. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Retrieved on 12 May 2006. Database entry includes justification for why this species is of least concern