Socijalistička partija Hrvatske – lijeva alternativa

Izvor: Wikipedija

Socijalistička partija Hrvatske – lijeva alternativa bila je hrvatska izvanparlamentarna stranka koja je postojala od 2004. do 2018.

Povijest i program[uredi | uredi kôd]

Socijalistička partija Hrvatske – lijeva alternativa osnovana je 17. srpnja 2004. godine nakon raskola na travanjskoj skupštini SRP-a (Socijalističke radničke partije). Naime na izbornoj skupštini, održanoj u zagrebačkom teatru Exit, nakon burne rasprave, većinom glasova usvojen je prijedlog dr. Stipe Šuvara o promjeni imena stranke u Socijalistička partija Hrvatske-lijeva alternativa i njegovom povlačenju na mjesto počasnog predsjednika, da bi nakon mjesec dana većina članova novoimenovanog predsjedništva podnijela kaznenu prijavu Ministartsvu uprave protiv Stipe Šuvara, zbog navodne nelegitimnosti skupštinskih zaključaka. U sveopćem raskolu koji je tada uslijedio, manji dio članstva SRP-a, na čelu s duboko uvrijeđenim Stipom Šuvarom utemeljio je Inicijativni odbor za osnivanje SPH. S obzirom na činjenicu da je Šuvar uskoro iznenada preminuo, među članstvom Socijalističke partije Hrvatske vlada opće uvjerenje da je na njegovu iznenadnu smrt utjecao nekorektni potez nekoć najbližih suradnika. Nakon Šuvarove smrti, nekolicina bivših članova Socijalističke radničke partije (SRP) osnovala je u Zagrebu osnovali novu političku stranku pod nazivom Socijalistička partija Hrvatske – lijeva alternativa.

U tada izdanom priopćenju se ističe da je Inicijativni odbor za osnivanje nove stranke time proveo svojevrsnu "političku oporuku" čelnika SRP-a, nedavno preminulog Stipe Šuvara, koji je, kako se navodi, prije smrti utemeljio Inicijativni odbor za osnivanje nove stranke nezadovoljan opstrukcijom zaključaka skupštine SRP-a održane u travnju.

Za predsjednika Socijalističke partije Hrvatske (SPH) je na osnivačkoj skupštini stranke izabran Ivan Magdalenić, njegov zamjenik je Nenad Vlahović, a glavni tajnik SPH Rino Markov.

Po programskoj deklaraciji SPH se zalaže za socijalističku perspektivu Hrvatske i okuplja kršćanske i ekološke socijaliste i socijaldemokrate koji su za socijalizam, a ne samo za reformirani kapitalizam, te komuniste.

SPH se, navodi se, uz ostalo, u priopćenju protivi svim pojavama diskriminacije po osnovi etičke, vjerske, jezične i spolne pripadnosti te će se suprotstavljati korupciji, trgovini ljudima, oružjem i drogama i kriminalu.

SPH je spreman surađivati sa svim strankama osim s onima koje su retrogradne ili konzervativne, priopćeno je, uz ostalo, iz te stranke.

Uskoro po osnivanju stranke, krajem 2006. godine u stranci je došlo do raskola po pitanju utapanja u novoosnovanu Ninićevu Ljevicu Hrvatske, pri čemu je dio članstva napustio stranku, dok je manji dio članstva uz brojne napore, između ostalih i Milana Kangrge, ostao u stranci, inzistirajući na preživljavanju stranke i ideje socijalizma u Hrvatskoj, istaknutoj u imenu stranke, koja uskoro mijenja ime u Socijalistička partija Hrvatske. Tako danas u Republici Hrvatskoj imamo dvije stranke socijalističke orijentacije SRP i SPH, pri čemu se obje pozivaju na baštinu Stipe Šuvara. Vrijeme i birači će s vremenom ocijeniti tko na to ima moralno pravo. Unatoč pretrpljenim velikim udarcima, Socijalistička partija Hrvatske uspjela je preživjeti i s nadom napustiti razdoblje velikih turbulencija te otvoriti novu stranicu u usponu i funkcioniranju stranke i ideje suvremenog socijalizma u Republici Hrvatskoj. Trenutačni predsjednik i predstavnik stranke je Milovan Bojčetić, no najsnažnije jezgro stranke nalazi se u splitskoj organizaciji koja će sudjelovati na izborima za Hrvatski sabor, 4. prosinca 2011. u 10. izbornoj jedinici, pod vodstvom nedavnog splitskog gradonačelnika prof.dr.sc. Slobodana Beroša-njezinog predsjednika, dr.sc. Pavla Vukčevića-potpredsjednika i dr.sc. Dragana Markovine-predsjednika Savjeta.

Stranka je prestala postojati 2018. godine.

SPH je politička stranka koja se zalaže za uspostavu socijalizma 21. stoljeća. Stranka prihvaća nove kapitalističke oblike vlasništva, ali za razliku od ostalih stranaka, poznaje i priznaje i oblik vlasništva u kojem će radnici odlučivati o raspodjeli rezultata rada te imati veća prava u odnosu na sredstva i predmete rada.

Također, zalaže se za uvođenje modernog oblika samoupravljanja u društvenim poduzećima i to putem organa upravljanja, na čelu s radničkim direktorom, a u kojem organu bi radnici uvijek imali većinu. Isto tako, SPH se zalaže za cjelokupno besplatno financiranje društvene nadogradnje smanjenjem državnog aparata i za uspostavu moderne fiskalne politike. SPH se zalaže za socijalnu državu, decentralizaciju vlasti, smanjenje broja općina i gradova u RH i veća prava novim općinama i gradovima i više novčanih sredstava.

Također je protiv ulaska Hrvatske u NATO i za razoružanje svih susjednih država uključujući i našu.

Funkcije[uredi | uredi kôd]

  • Ivan Magdalenić – predsjednik
  • Nenad Vlahović – zamjenik predsjednika
  • Ljiljana Curman – politicka tajnica
  • Branislav Bausovac – poslovni tajnik

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • HIDRA – političke stranke u RH 8/2004