Suradnik:Fausto~hrwiki/Tepić

Izvor: Wikipedija

Milan Tepić (Komlenica, BiH 1957 - Bedenik kod Bjelovara, Hrvatska 29. rujna 1991) bio je jugoslavenski časnik, major (bojnik) JNA.

Događaj rujna 1991.[uredi | uredi kôd]

Lipnja 1991, u vrijeme kada eskalira pobuna lokalnih Srba u Hrvatskoj a JNA im pruža izravnu i neizravnu podršku, Tepić je bio na dužnosti komandanta (zapovjednika) Centralnog skladišta borbenih sredstava u selu Bedenik, blizu Bjelovara. Stražarsku dužnost u skladišt u obavljalo je desetak vojnika.

Vojarna "Vojnović" u samom gradu i objekti JNA u okolini Bjelovara bili su blokirani i napadnuti od strane hrvatskih snaga. Planom "Bilogora" HV je 29. rujna 1991. napala i zauzela vojarnu.

Skladište se našlo u okruženju i pod napadom. Nakon kraće borbe Tepić je naredio vojnicima da se predaju, a sam je ostao u skladištu. Izjavio je da ostaje vjeran zadanoj riječi, da će braniti Jugoslaviju.

Prilikom ulaska hrvatskih snaga u objekt, u 10 sati i 17 minuta 29. rujna, aktivirao je eksploziv i uništio skladište, u kojem se nalazilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U eksploziji je naravno i sam poginuo, kao i sedam vojnika JNA i 11 hrvatskih vojnika.


Obilježavanje tragičnog događaja u Bjelovaru: Mimohod pobjednika[uredi | uredi kôd]

Na području nekadašnje Barutane uređeno je spomen područje. U spomen na oslobođenje Bjelovara od jugo vojske, kao i na tragičan događaj u kojem je poginulo jedanaest hrvatskih vojnika, svake se godine na dan 29. rujna u Bjelovaru održava Mimohod pobjednika, koji započinje na središnjem gradskom parku, a završava na Spomen području Barutana.


Narodni heroj u Srbiji (ali ne više i u Novom Sadu)[uredi | uredi kôd]

Major Milan Tepić je posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja (ordenom bivše SFRJ). Odluku o tome donijelo je tzv. Predsjedništvo SFRJ, odnosno četiri člana Predsjedništva iz Srbije i Crne Gore, preostala nakon raspada SFRJ. Njemu u počast, Republika Srpska je ustanovila orden za posebne zasluge u ratu.

Jedna ulica u Novom Sadu dobila je tada ime Ulica heroja Tepića. Ljeti 2004. ulica je međutim opet preimenovana (pogledajte komentar u beogradskom tjedniku Vreme). U Beogradu postoji Ulica heroja Milana Tepića, u kojoj je na godišnjicu njegove pogibije 1997. postavljena i spomen ploča. Povodom postavljanja te ploče oporbeni časopis Republika objavio je članak u kojem mit o Tepićevom podvigu dovodi u pitanje. [1]

Unutrašnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Bitka za vojarne

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]