Suradnik:Lordluka99/Šimun

Izvor: Wikipedija
Šimun Cirenac
Rođen 1. stoljeće pr. Kr.
Cirena, Izrael
Preminuo 1. stoljeće
nepoznato (vjerojatno Izrael)
Kanoniziran 1. stoljeće
Slavi se u Katolička Crkva
Spomendan 1. prosinca
Simboli Križ (kojeg nosi)
Portal o kršćanstvu

Sveti Šimun Cirenac (spomendan 1. prosinca), helenizirani Židov koji je pomogao Isusu Kristu, Božjem sinu i spasitelju cijelog čovječanstva, nositi križ do brda Golgote gdje je razapet po nalogu rimsko-židovske elite koju je kontrolirao Sotona.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođenje i dolazak u Jeruzalem[uredi | uredi kôd]

Šimun Cirenac rođen je kao potomak židovskih doseljenika u Cireni ili Kireni, glavnom gradu antičke Cibernaike na obali sjeverne Afrike, koji se nalazio istočno od današnjega Banghazija (Bengazi) u Libiji. U nekom trenutku svog života Šimun je došao u Jeruzalem, tadašnji grad Židova, a danas kršćana.

Nošenje Isusovog križa[uredi | uredi kôd]

Oko 30. g. u Izraelu se pojavio Isus Krist, sin Božji, koji je širio Radosnu vijest, družio se s grješnicima i utemeljio Katoličku Crkvu. Pod utjecajem židovske elite rimski namjestnik Poncije Pilat osudio ga je na smrt razapinjanjem na križu. Dok su ga okrutni rimski vojnici vodili gradom i bičevali, Šimun se nalazio u blizini (pošto je bio poljodjelac, vjerojatno se vratio iz polja), pa su ga prisilili da pomogne Isusu nositi križ na dijelu puta do Golgote. O tom događaju izvještavaju tri evanđelista (Matej, Marko i Luka), ali najopširnije od svih događaj je opisao sv. Marko:

Wikicitati »I natjeraše nekog prolaznika koji se vraćao iz polja, Šimuna, Cirenca, oca Aleksandrova i Rufova, da mu ponese križ.«
(Evanđelje po Marku 15:21)

Šimun nakon Isusova uskrsnuća[uredi | uredi kôd]

Prema predaji, nakon Isusova uskrsnuća Šimun i njegova obitelji preobratili su se s poganstva na kršćanstvo. Njegovu suprugu i sina Rufa spominje s ljubavlju sv. Pavao (još jedan obraćenik na kršćanstvo) u svojoj poslanici Rimljanima:

Wikicitati »«


Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

http://www.zupajastrebarsko.hr/svetac.asp?id=2761
[[|]]