Sveti Teodor iz Amasije

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Teodor iz Amasije

Sveti Teodor iz Amasije (* -† Amesija, Turska, 17. veljače 306.), je kršćanski svetac mučenik za vjeru, i prvi zaštitnik Venecije.

Teodor je bio levantskog podrijetla, po nekim izvorima iz Cilicije a po drugim iz Armenije.

Najstariji tekst o mučeništvu sv.Teodora objavio je Hippolyte Delehaye u svojoj knizi Les legendes grecques des saints militaires, (str 227) u 19. stoljeću.

Život i mučeništvo[uredi VE | uredi]

Prema njegovoj hagiografiji Teodor je bio vojnik u rimskoj legiji. Često ga se naziva i Teodor Tioron ("po imenu grada Tira") jer je on prema nekim izvorima, bio pripadnik Cohors Tironum (Tirske kohorte), prema drugima jer je on bio tir (vojnik novak). U zapadnom kršćanstvu se ga obično naziva Teodor iz Amesije, po imenu antičkog grada Amesije u Pontu, gdje je pretrpio svoje mučeništvo. U istočnom kršćanstvu često ga zovu Teodor Regrut (Novak).

Kad je otpočelo gonjenje kršćana pod carem Maksimijanom (305. - 311.), Teodor nije krio da je i on kršćanin, te je zbog toga osuđen i zatvoren u tamnicu. Tamnica je zapečaćena jer je sudija želio da Teodor umre od gladi. Po kršćanskoj tradiciji, njemu se tamnici javio Isus Krist i ohrabrio ga govoreći: "Ne boj se Teodore, ja sam sa tobom. Ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, vječnom i neprolaznom, sa mnom na nebesima." Kršćani također vjeruju da se u tom trenutku pojavilo mnoštvo anđela u tamnici i da se je cijela tamnica osvijetlila, njih su također vidjeli stražari i jako su se uplašili.

Nakon tog događaja sveti Teodor izveden iz je iz tamnice, mučen i osuđen na smrt - spaljivanjem na lomači.

Kult i slavljenje[uredi VE | uredi]

U 12. stoljeću tijelo mu je preneseno u Brindisi, gdje se slavi kao zaštitnik grada. Mnoge crkve u Konstantinopolisu, Jeruzalemu, Damasku, i drugim gradovima kršćanskog istoka nose njegovo ime. Stara venecijanska crkva San Teodoro, koja je kasnije srušena zbog proširenja bazilike sv. Marka, također je bila posvećena svecu. U podnožju Rimskog Palatina je vrlo stara crkva, kružnog oblika, posvećena Svetom Teodoru, kojeg rimljani zovu San Toto. Vjernici vjeruju da sv. Teodor ima isjeliteljske moći i donose bolesnu djecu u njegove hramove. Njemu se moli i zaziva protiv oluja.

Ikonografija[uredi VE | uredi]

Njegova borba sa zmaja (koji je predstavljen kao krokodil, na njegovom kipu na stupu na Trgu svetog Marka) je ikonografski prizor i čin preuzet od puno popularnijeg sveca Svetog Jurja. [1] Krajem devetog stoljeća došlo je do miješanja i dupliciranja pojedinosti iz života svetaca, tako dobar poznavaoc kršćanske ikonografije Helmur Nikal primjećuje; jedan drugi svetac znan kao Teodor Stratelates ( "General") doživio je svoj svoj martirij u Pontskoj Herakleji, no i njemu je pripisano čudo - ubijanja zmaja. [2]

Katolička ckve slavi sveca 9. studenog, dio pravoslavnih crkava slavi sveca 17. ožujka.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Duncan Robertson, The Medieval Saints' Lives: Spiritual Renewal and Old French Literature., str. 51-52.
  2. Helmut Nickel, "Of Dragons, Basilisks, and the Arms of the Seven Kings of Rome" Metropolitan Museum Journal 24 (1989:25-34) str. 33

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]