Tomislav Baran

Izvor: Wikipedija

Tomislav Baran (Šibenik, 5. studenoga 1970.) je hrvatski jezikoslovac, fonetičar, talijanist, televizijski scenarist, tekstopisac pjesama i pisac za djecu.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se 5. studenoga 1970. godine u Šibeniku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je studij fonetike te talijanskoga jezika i književnosti. Od 1995. godine zaposlen je na Hrvatskome radiju. Radi kao spiker-mentor i fonetičar. Radio je i u programima Hrvatske televizije i RTL televizije na sinkronizacijama stranih dokumentarnih filmova. U emisiji HTV-a Jezik za svakoga radi rubriku o naglascima.[1] Piše scenarije za zabavne emisije i projekte. Piše stihove za uglazbljivanje, nekoliko mu je pjesama izvedeno na glazbenim festivalima. Piše na hrvatskom standardnom jeziku, te na čakavskom i kajkavskom narječju. Objavio je zbirke dječjih priča Šumaste priče, Šumaste pjesme, Zabundane priče, Radosne priče i pjesme. Dvije su mu priče snimljene za Hrvatski radio u formatu Priče za laku noć, a jedna od njih i kao animirana inačica za HTV u formatu Pssst... priča! Objavio je i dvije kratke priče u Glasu Koncila.[1] Govorni je edukator u govornim radionicama za medijske djelatnike, poslovne ljude i studente; autor i voditelj dječje govorne radionice Parlatine na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku. Snimio je velik broj zvučnih knjiga (za slijepe, udžbenike, priručnike) te kao govorni profesionalac vodio razne programe i sudjelovao u brojnim projektima. Član je Hrvatskog filološkog društva, Odsjeka za fonetiku.[1] Oženjen je i otac jednoga djeteta, glavnog nadahnuća njegovih priča za djecu. [1] Također je bio kao glas bankovnog automata u humorističnoj seriji "Ko te šiša".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e VerbumArhivirana inačica izvorne stranice od 6. ožujka 2018. (Wayback Machine) Tomislav Baran (pristupljeno 5. ožujka 2018.)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica tvrtke Verbum (http://www.verbum.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Verbum.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.