Udruga Prsten

Izvor: Wikipedija
Udruga Prsten
Naziv udrugeUdruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten
Skraćeni nazivUdruga Prsten
Datum osnivanja9. listopada 2005.
Adresa udrugeGajeva 2,
Zagreb
Webwww.udruga-prsten.hr

Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten hrvatska je nepolitička, nevladina i neprofitna udruga. Uglavnom okuplja Hrvate s područja Bosne i Hercegovine odakle su se, zbog rata, bili primorani iseliti u velikom broju.

Povijest, ustroj i djelovanje[uredi | uredi kôd]

Udruga Prsten osnovana je u Zagrebu 2005. godine. Ciljevi Prstena su zaštita interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, nastojanje oko povratka izbjeglih i prognanih Hrvata na njihova ognjišta diljem BiH, te pomoć u njihovom održivom povratku, zapošljavanju, obrazovanju i ostvarenju njihovih političkih i ustavnih prava.

Provodi i aktivnosti usmjerene očuvanju tradicije, kulture i običaja bosanskih Hrvata nastanjenih diljem Hrvatske, doseljenih uglavnom tijekom rata kao prognanici i izbjeglice. Nastoji oko jačanja svijesti o jedinstvenosti korpusa hrvatskog naroda, nepristranom prikazu povijesti hrvatskog naroda u BiH, te njenoj primjerenoj zastupljenosti u udžbenicima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Nastoji integrativno djelovati i među političkim strankama i pojedincima u cilju općih interesa hrvatskog naroda.[1]

Udruga okuplja gospodarstvenike, intelektualce, liječnike, športaše, humaniste, umjetnike i ostale zainteresirane pojedince. Najvažniji projekt Udruge je Zaklada Prsten koja stipendira učenike i studente podrijetlom s područja BiH ili koji žive u BiH. Od 2017. godine Prsten organizira i poslovni forum.[2][3]

Povezano[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Tportal Ante Srzić: INTERVJU DR. IVAN LOVRINOVIĆ 'Nismo tajno društvo, držimo osam posto BDP-a!' , 21. siječnja 2013. (pristupljeno 14. veljače 2020.)
  2. HRT Prstenov poslovni forum, 12. veljače (pristupljeno 14. veljače 2020.)
  3. Lider Prstenov poslovni forum Zagreb 2017.: Ciljevi i program, 20. lipnja 2017. (pristupljeno 14. veljače 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta