Udvaranje

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Slika Johna Williama Godwarda

Udvaranje ili snubljenje izraz je kojim se opisuje nečije nastojanje, da se s potencijalnim partnerom započne intimna veza dugoročne i stabilnije prirode, u pravilu brak.

Prilikom udvaranja udvarač potencijalnoga partnera nastoji uvjeriti da je "dobra prilika", a takva nastojanja mogu biti neformalne i privatne prirode, odnosno javni događaji uz sudjelovanje i pristanak obitelji osobe kojoj se udvara. U većini kultura u svijetu smatra se, da udvaranje započinje muškarac. Razdoblje udvaranja ponekad se vidi kao preteča zarukama.[1]

Udvaranje sadrži niz aktivnosti kojima je cilj bilo upoznati potencijalnoga partnera, bilo ostaviti najbolji mogući dojam; ona se mogu kretati od privatnih razgovora (preko telefona) ili prepiske (preko mobitela) do zajedničkih izlazaka, koji uključuju posjete restoranima, sportskim manifestacijama, kulturnim priredbama, plesovima i sl. Načini i prakse upoznavanja značajno variraju od zemlje do zemlje i tijekom vremena. Dvije vrste udvaranja su univerzalne: osmijeh i kontakt očima indikatori su udvaranja skoro svuda na svijetu i vrijede za oba spola.[2] Hodanje je oblik udvaranja.

Udvaranje je relativno nedavna pojava, koja se uglavnom pojavila u posljednjih nekoliko stoljeća. Sa stanovišta antropologije i sociologije, udvaranje se povezuje s drugim institucijama, kao što su brak i obitelj, koje se također mijenjaju i koje su bile podložne mnogim silama, uključujući napredak tehnologije i medicine. Povijesno, brakove su u mnogim društvima ugovarali roditelji i stariji srodnici pri čemu ljubav nije bila cilj već potomstvo i „ekonomska stabilnost i političko savezništvo”, po tvrdnjama antropologa.[3] Shodno tome, bilo je malo potrebe za privremenim probnim razdobljem, poput izlaska prije nego što je između muškarca i žene uspostavljena trajna unija koja je priznata u zajednici. Društvo često zahtijeva, da se ljudi vjenčaju prije nego imaju spolni odnos,[4] a mnoga su društva otkrila da je neka formalno priznata veza između muškarca i žene najbolji način odgoja i obrazovanja djece, kao i pomoć u izbjegavanju sukoba i nesporazuma u vezi s konkurencijom za partnere.

Od pojma udvaranja širi je pojam zavođenje.

Izraz udvaranje također se koristi i za opisivanje sličnih fenomena u životinjskom svijetu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2004-02/06/content_303955.htm Preuzeto 22. rujna 2021.
  2. https://www.unavita.hr/neverbalna-komunikacija-udvaranje-znanstvene-cinjenice/ Preuzeto 22. rujna 2021.
  3. Paap, Kris; Raybeck, Douglas (2005). „A Differently Gendered Landscape: Gender and Agency in the Web-based Personals”. Electronic Journal of Sociology.
  4. http://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2005-11/11/content_493925.htm Preuzeto 22. rujna 2021.