Ugra-Karma

Izvor: Wikipedija
Ugra-Karma
Impaled Nazarene (studijski album)
Žanrblack metal
Objavljen1. prosinca 1993.[1]
Snimanje28. srpnja 1993.
StudioTico-Tico Studio (Kemi, Finska)[1]
Trajanje38:27
IzdavačOsmose
Producent(i)Ahti Kortelainen
Kronologija albuma – Impaled Nazarene
Satanic Masowhore
(1993.)
Ugra-Karma
(1993.)
Suomi Finland Perkele
(1994.)

Ugra-Karma je drugi studijski album finskog black metal-sastava Impaled Nazarene. Album je 1. prosinca 1993. godine objavila diskografska kuća Osmose Productions.

"Ugra-Karma" je izraz na sanskritu koji označava loše ili štetno djelo.

O albumu[uredi | uredi kôd]

Godine 1992. Mika Luttinen kupio je knjigu Hare Krišne koja je sadržavala tekstove pisane na sanskritu i njihove prijevode na finski jezik; tekstovi pjesama na albumu bili su utemeljeni upravo na ovoj knjizi te je dio njih bio napisan na sanskritu.[2] Snimanje albuma odvilo se 28. srpnja 1993. u studiju Tico-Tico Studio u Kemiju, Finskoj.[1] Glazbu i tekstove pjesama napisala su braća Kimmo i Mika Luttinen. Tijekom snimanja albuma grupa je istovremeno snimala i pjesme za singl Satanic Masowhore, koji je bio objavljen s albumom u prosincu 1993. godine.[3]

Na naslovnici albuma nalazi se slika koja prikazuje Parvati, suprugu boga Šive, kako jaše na tigru. Sliku je naslikala Madame Koslovsky. Budući da je naslovnica bila stavljena na album bez dopuštenja autorice, godine 1997. skupina i diskografska kuća bili su tuženi zbog kršenja autorskih prava i trebali su platiti naknadu od oko 100.000 američkih dolara.[2] Reizdanje albuma objavljeno u siječnju 1999. godine, koje se sastojalo i od pjesama sa singla Satanic Masowhore, sadrži drugačiju naslovnicu.[3]

Glazbeni stil i tekstovi[uredi | uredi kôd]

Kai Wendel, glazbeni kritičar časopisa Rock Hard, u svojoj je recenziji izjavio kako se sastav približavao grupama kao što su Mayhem i Burzum zbog korištenja simbolizma.[4] Grupa je, međutim, izjavila kako se željela odijeliti od tadašnjeg black metal stila jer ga je smatrala običnim trendom.[5] Glazba je još uvijek agresivna, no kaotični je stil prisutan na prethodnim glazbenim izdanjima "na ovom albumu puno čišći te je struktura pjesama sofisticiranija". Pjesme su "dulje i pamtljivije te je zvuk Impaled Nazarenea na 'Ugri-Karmi' melodičniji i 'više metalan', jer su grube punk i grindcore akorde zamijenili stvarni rifovi". Uz povremen zvuk klavijatura sastav stvara "nadrealnu, mističnu atmosferu koja prilikom prvog slušanja može zvučati pomalo uznemirujuće". S tekstualnog gledišta album čini "okrutno frfljanje o hinduističkoj mitologiji, primitivno slavljenje Sotone i sve vrste perverzija koje su intonirane na engleskom, njemačkom, finskom jeziku te čak i na sanskritu".[6] Posebno se ističe pjesma "Gott ist tot" čiji se tekst uglavnom sastoji od rečenica „Gott ist tot“ ("Bog je mrtav"), „Judean Gott ist tot“ ("Židovski je bog mrtav") i „Heil! Heil! Heil! Heil!“, zbog čega su bile pokrenute glasine da grupa prenosi poruke političke desnice. Tekst je pjesme na njemački jezik prevela Sylvia Fürst, Luttinenova prijateljica,[7] koja je bila jedna od urednica kontroverznog glazbenog časopisa A-Blaze. Luttinen je u "Documentation 666 - At Calling Deathu" objasnio da pjesma nije bila nacionalsocijalistička već da se radi samo o mišljenju protiv Izraela i njegovom ophođenju prema Palestincima.[5] Međutim, tekst pjesme ne sastoji se ni od kakvih aludiranja na Izrael i njegove politike.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Tekstovi i glazba: Mika Luttinen i Kimmo "Sir" Luttinen

Br. Skladba Trajanje
1. „Goatzied”   1:18
2. „The Horny and the Horned”   3:29
3. „Sadhu Satana”   2:30
4. „Chaosgoat Law”   1:48
5. „Hate”   5:51
6. „Gott ist tot (Antichrist War Mix)”   2:57
7. „Coraxo”   0:19
8. „Soul Rape”   3:51
9. „Kali-Yuga”   4:17
10. „Cyberchrist”   5:38
11. „False Jéhova”   2:16
12. „Sadistic 666 / Under a Golden Shower”   4:13
38:27

Recenzije[uredi | uredi kôd]

Kai Wendel, glazbeni kritičar časopisa Rock Hard, komentirao je: "Jednostavni, "punkasti" rifovi [...] koji su izravni i beskompromisni te dominirajući brzi bubnjevi daju pjesmama njihovu draž i originalnost".[4] Herjulf iz webzinea Vönger izjavio je kako na albumu prevladava "nadrealna, mistična atmosfera koju stvaraju klavijature u pokušaju stvaranja neke vrste post-apokaliptičnog doživljaja kraja svijeta, pogotovo pri kraju pjesama "Kali-Yuga" i "Hate". Nažalost, ova ideja nije bila dosljedno ostvarena jer pjesme poput "Gott ist tot" i "Coraxo" ostavljaju dojam zabavnog projekta umjesto sastava utemeljenom na ozbiljnom konceptu. Tekstovi pjesama mogu se opisati prilično originalnim i egzotičnim".[6]

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Impaled Nazarene
Ostalo osoblje

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c (engl.) Impaled Nazarene - Ugra-Karma na metal-archives.com Pristupljeno 25. prosinca 2016.
  2. a b (engl.) Travis. 6. studenoga 2008. Interview with Mika Luttinen of the Finnish Black Metal band IMPALED NAZARENE. Diabolical Conquest Webzine. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. srpnja 2011. Nepoznati parametar |zugriff= zanemaren (prijedlog zamjene: |access-date=) (pomoć)
  3. a b (engl.) Band, pristupljeno 14. studenog 2012.
  4. a b (njem.) Kai Wendel, Impaled Nazarene - Ugra-Karma, Rock Hard br. 81
  5. a b (engl.) „Ne smatramo svoju skupinu black metal sastavom jer je danas black metal veliki trend. Stoga svoju glazbu nazivamo Suomi Perkele … Suomi Finland Perkele Metal koji je sličan [black metalu], ali s puno više mržnje. Na našem su prvom LP-ju tekstovi pjesama bili više orijentirani na stvari vezane uz black metal, ali na drugom su LP-ju stvari koje su primjerice vezane uz budizam [...]. Na primjer, tu je pjesma Gott ist tot čiji je tekst pisan na njemačkom i nije nacistička pjesma, već je to na neki način moja izjava o izraelskoj politici jer ona stvarno jebe … one … kako god se zovu, ne sjećam se, mislim na one koji tamo žive, [politika] ih jebe; pa ispada onako, vidite ih stalno na televiziji, te se ljude ubija i nitko ništa ne čini. Stoga je dobro onda napisati pjesmu; izraziti se. To je ono što sam oduvijek mislio, ako ste u grupi, želite se izraziti. Kada pišete tekstove, nešto želite reći.“ Documentation 666 – At Calling Death.
  6. a b (njem.) Herjulf: Impaled Nazarene # Ugra-KarmaArhivirana inačica izvorne stranice od 10. kolovoza 2016. (Wayback Machine), 9. travnja 2005., pristupljeno 15. listopada 2012.
  7. Flagg Nidhögg: Impaled Nazarene. U: Infernusu. The Second Blasphemy. br. 2.

Fusnote[uredi | uredi kôd]

  1. Nije kreditirana na albumu.