Walt

Izvor: Wikipedija
Walt
Osnivanje1968.
Žanr/ovihard rock, pop-rock
Djelatno razdoblje1968. - 1971. kao Mambo
1971. - danas, kao Walt
Originalna postava
Ivan Čačić
Mladen Kujundžić
Gašpar Hodonj
Zdenko Rogina
Bivši članovi (članice)
Dragutin Matošević
Ivica Čačić
Gašpar Hodonj
Zdenko Rogina
Mladen Kujundžić
Stipe Rudan
Nagrade
2. mjesto - Gitarijada u Vrpolju

Walt, rock sastav iz Osijeka, Hrvatska. Za povijest zabavne glazbe u Osijeku važni su kao sastav koji je skoro cijelo desetljeće svirao po raznim osječkim plesnjacima, u hotelima i restoranima.[1] Djeluje i danas, ali najvažnije razdoblje Walta su 1970-te.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnivač je Gašpar Hodonj. Glazbeni uzori bili su mu Mišo Kovač i Oliver Dragojević, te znatno kasnije i Mate Bulić. Glazbom se bavio od 1967. godine svirajući klavir i harmoniku u Glazbenoj školi u Osijeku. 1968. je godine Hodonj kao 13-godinjak zajedno sa svojim prijateljima osnovao grupu Mambo, koja je 1971. godine promijenila ime u Walt.[2] Preimenovali su je nakon smrti bubnjara te godine.[3] Osnivačku postavu Walta činili su basist i vokalist Ivan Čačić - Kopa, solo gitarist i vokalist Mladen Kujundžić - Mars, orguljaš, harmonikaš i na sintesajzeru Gašpar Hodonj - Mile i bubnjar Zdenko Rogina - Rogo. Vokalist Dragutin Matošević - Guto, poslije poznati glazbeni kritičar pridružio se Waltu 1972. godine. Svirali su po raznim osječkim plesnjacima, u hotelima i restoranima.[1] Walt je bio neizbježan na osječkoj Copacabani.[4] 1972. godine osvojili su 2. mjesto na vrpoljskoj gitarijadi. Od 1973. godine sviraju u Omladinskom domu "Plavi cvijet" (MZ Feđe Milića), Osijek. To je tada bilo najveće okupljalište mladih Osječana, željnih druženja i lijepe pjesme. Izvodila se rock i zabavna glazba. Plavi cvijet bio im je mjestom svirke sve do sredine 1974. godine. 1974. godine vokalist Dragutin Matošević otišao je iz Walta u drugi osječki sastav Tref,[1] supergrupu formiranu od strane članova raznih, već postojećih osječkih grupa.[5] Nadomjestio ga je vokal Stipe Rudan, s kojim su snimili nekoliko skladbi. Walt je ostvario nekoliko svojih pjesama i obrada poput Tuđe usne, Volim, volim... U fonoteci Radio Osijeka su radijske snimke skladbi Tuđe usne i Ja slijedi svoju ljubav. Osječki jazz glazbenik Vjekoslav Miling je za Walt i Tref rekao da su mu bili glazbeni uzori i poticaj da sam počne svirati. Osječki glazbenik i glazbeni menadžer Branko Vidović - King isticao je da premda članovi sastava nisu posebno iskakali, ali da je Walt u cjelini imao snažnu energiju i slušateljima su jednostavno nametali raspoloženje, te da nijedan osječki sastav nije bio bolji od njih. I nakon promjena u sastavu, Walt je dugo godina izvodio uspješnice zabavne i rock glazbe, čime je dobrim svirkama obilježio osječku koncertnu scenu, glazbeni život, večernje izlaske i kasnonoćne provode, kojima je ovaj bend zabavnog karaktera ostao u sjećanju generacijama starih i mladih Osječana.[1] Walt je aktivan i do dan danas i sviraju po manifestacijama kao što je kiparska kolonija Ernestinovo, koja uključuje i revijalni dio, gdje sudionike i goste prati glazba.[6]

Članovi[uredi | uredi kôd]

Članovi sastava:[1]

  • Dragutin Matošević (Guto) - vokal
  • Ivica Čačić (Kopa) - bas gitara i vokal
  • Gašpar Hodonj (Mile) - orgulje, harmonika i vokal
  • Zdenko Rogina (Rogo) - bubnjevi
  • Mladen Kujundžić (Mars) - solo gitara i vokal
  • Stipe Rudan - vokal

Nagrade[uredi | uredi kôd]

  • 2. mjesto na Gitarijadi u Vrpolju[7][1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f Barikada - World of Music Dragutin Matošević: Grupa Walt (pristupljeno 25. siječnja 2019.)
  2. RTL - Nikad nije kasnoArhivirana inačica izvorne stranice od 26. siječnja 2019. (Wayback Machine) Press: Pet desetljeća glazbe i još uvijek mu nije dosadila! , 10. veljače 2017. (pristupljeno 25. siječnja 2019.)
  3. 24 sata Ivana Prgomet: Slomila ga je sinova nesreća: Nakon toga prestao je pjevati, 13. veljače 2017. (pristupljeno 25. siječnja 2019.)
  4. Večernji list Tomislav Dasović: Grnja i Ljupko ostali prijatelji, 26. listopada 2008. (pristupljeno 25. siječnja 2019.)
  5. Barikada - World of Music Dragutin Matošević: Grupa Tref (pristupljeno 25. siječnja 2019.)
  6. Glas Slavonije D. Pejić: Uz Smotru zaprega i konja skuhali čobanca za više od 600 ljudi 6. kolovoza 2018. (pristupljeno 25. siječnja 2019.)
  7. SBrock.net Gitarijada u Vrpolju (pristupljeno 25. siječnja 2019.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • YouTube Grupa Walt - Tuđe usne
  • YouTube Grupa Walt - Ja slijedim svoju ljubav
  • Glas.ba GPS za dušu • Vremeplov