Wikipedija:Izabrani članci/9, 2019.

Izvor: Wikipedija

Zidar Betonsky (ZBT) splitski je eksperimentalno-progresivno-elektronski sastav. Za povijest hrvatske glazbe važni su zbog eksperimentalnoga pristupa i kazališnih djelovanja. U skladbama su koristili klasična glazbala, ali i narodna glazbala dalekih kultura poput didgeridooa.

Zidar Betonsky je splitski underground electro/industrial sastav koji je devedesetih godina imao kultni status. Djeluju od 1995. godine. Atmosfera ZBT-ovih pjesama pomalo je mračna, trans i psihodelična. Objavili su tri albuma, koji su danas dostupni za skidanje s interneta. "Zidari" su producirali progresivnu elektronsku glazbu. Skladbe su upotpunjivali nizom klasičnih glazbala. Koncertirali su najviše po Splitu te po Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gostovali su i u Sloveniji.

Zapažen nastup imali su na na promociji knjige Usnuli čuvari grada Zagreba Željka Zorice Šiša. Tom su prigodom izvodi autorsku glazbu za performans Sunčevo mladunče. Dotična je promocija proglašena najuspješnijom promocijom knjige u 1996. godini. Izveli su i medijski zapažen eko-performans Ribar. Godine 2001., Zidar Betonsky bio je na Splitskom ljetu radeći glazbu i šumove za predstavu Edip.