Zastava Saharske Arapske Demokratske Republike

Izvor: Wikipedija
Zastava SADR-a.

Zastava Saharske Arapske Demokratske Republike je uz marokansku zastavu službena zastava na području samoprozvane Saharske Arapske Demokratske Republike, odnosno bivše španjolske kolonije Zapadne Sahare. Predstavlja mješavinu svearapskih boja s islamskim simbolima.

Usvojena je na samoproglašenju SADR-a 27. veljače 1976. Godine 1991. načinjene su manje izmjene na uzorku zastave. Osmislio ju je al-Wali Mustafa Sayyid, prvi predsjednik SADR-a. Često se naziva i Zastavom Zapadne Sahare.

Zastavu čine tri jednake usporedne pruge crne, bijele i zelene boje kojima je na desnoj strani urezan crveni trokut. Vrlo je slična, ponegdje gotovo jednaka, zastavama Jordana, Palestine i kratkorajne Arapske Federacije Iraka i Jordana. Boje i raspored pruga su jednaki, ali se razlikuju u omjerima trokuta i pruga, kao i u simbolima. Cjelokupni izgled nadahnut je palstinskom zastavom i Arapskim ustankom protiv Osmanskog Carstva. Crvena zvijezda i polumesec preuzeti su iz islama te se pojavljuju i na stjegovima Alžira i Mauritanije.[1]

Maroko nije prihvatio zastavu te u svečanostima i službenim primanjima traži uporabu marokanske zastave.

Također pogledajte[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Znamierowski, Alfred, Zastave svijeta: ilustrirani vodič (engl.), London: Southwater, 2000., str. 93. ISBN 978-1-84215-337-6.