Zavjesa (roman)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Zavjesa
Naziv izvornika Curtain
Autor Agatha Christie
Država Engleska
Jezik engleski jezik (izvorno)
Vrsta djela roman
Žanr kriminalistički
Datum izdanja 1975.
Mjesto radnje UK
Glavni lik(ovi) Hercule Poirot
satnik Hastings

Zavjesa (izdan 1975.) je kriminalistički roman Agathe Christie. Hercule Poirot i satnik Arthur Hastings se u tom djelu posljednji put pojavljuju.

Agatha Chrisie je roman napisala za vrijeme 1930-ih kad je počinjao Drugi svjetski rat. Dijelom što se bojala za svoj vlastiti život i dijelom što je htjela imati prikladan kraj za Poirotove slučajeve. Roman je bio zaključan u sef skoro 40 godina. Posljednji roman s Poirotom je bio Slonovi pamte, koji je izdan za vrijeme 1970-ih. Njen zadnji roman bio je Postern of Fate. Znajući da više neće pisati romane Agatha Christie već u starim godinama odlučila je izdati Zavjesu.

Roman ne samo da vraća radnju u prvi roman Misteriozna afera u Stylesu, nego ujedinjuje Poirota i Hastingsa koji nisu bili skupa desetljećima.

Radnja[uredi VE | uredi]

Hastings dolazi u Styles St. Mary da posjeti kćerku i Poirota. Na ulazu upoznaje gospodina i gospođu Luttrel. Krenuo je u Poirotovu sobu i putem upoznaje Stephena Nortona i Sir Williama Boyda Carringtona. Kad je došao do Poirota on mu je rekao da je loše i da se sprema ubojstvo, a da je ubojica tajanstveni "X". Poirot zna tko je, ali ne želi reći Hastingsu. Hastings je istraživao. Dogodila se prva nesreća. Gospođa Luttrel je upucana u ruku. Nakon nekoliko dana dogodilo se ubojsto. Ubijena je Barbara Franklin, no policija je zaključila da se radi o samoubojstvu. Na kraju je ubijen i Norton, a Poirot je nakon tog događaja idući dan preminuo. Ostavio je pismo Hastingsu u kojem sve objašnjava.