"Them"

Izvor: Wikipedija
"Them"
King Diamond (studijski album)
Žanrheavy metal
Objavljen13. rujna 1988.
Snimanje1988.
StudioM.M.C. Studio (Kopenhagen, Danska)
Trajanje41:14
IzdavačRoadrunner
Producent(i)King Diamond, Roberto Falcao
Recenzije
Kronologija albuma – King Diamond
Abigail
(1987.)
"Them"
(1988.)
Conspiracy
(1989.)

"Them" je treći studijski album danskog heavy metal-sastava King Diamond. Diskografska kuća Roadrunner Records objavila ga je 13. rujna 1988.[1] Prvi je album na kojem se pojavio gitarist Pete Blakk i basist Hal Patino.

"Them" je prvi od dva izmišljena konceptualna albuma o kralju i njegovoj mentalno bolesnoj baki, a drugi od njih je Conspiracy. Kralj doživljava mučan pad u ludilo preko svoje bake i glasova u Kući Amona.

Radnja[uredi | uredi kôd]

U kuću gdje živi žena i njeno dvoje djece (King i Missy) vraća se baka koja je nekoliko godina živjela u psihijatrijskog bolnici. U prvi noći King se probudi i čuje glasovi i odlazi u sobu bake. Tamo otkriva da ona pije čaj, a iako je sama, šalice i tanjurići lebde u zraku. Sljedeće noći, baka probuđuje Kinga i ona ga poziva govoreći mu povijest kuće Amona u kojoj žive. Baka reže ruku majke glavnog lika i dodaje krv koja iz nje teče u čaj. Razgovori s duhovima počinju utjecati na Kingov um i on polako gubi dodir sa stvarnošću. Missy otkriva istinu o jezivim čajankama. Kad tijekom borbe uništi čajanku, duhovi iskoriste svoje moći i uz pomoć sjekire koja visi na zidu ubiju Missy, raskomadaju njezino tijelo i spale ostatke u kaminu. Ovaj događaj uzrokuje oslobađanje Kinga od moći čarolije. Namami baku izvan kuće, gdje je moć duhova mnogo slabija, i ubije je. Duhovi ga pokušavaju uhvatiti, ali on uspijeva pobjeći. Nakon dolaska policije, Kinga proglašavaju ludim i upućuju u mentalnu ustanovu. Kad se nakon mnogo godina vrati kući, otkriva da tamo još uvijek živi i njegova baka i duhovi.

U drugim medijima[uredi | uredi kôd]

Pjesma "Welcome Home" i tekst pjesme "Invisible Guests" pojavio se u filmu Clerks II. "Welcome Home" također se pojavio u igri Brütal Legend iz 2009.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Tekstovi i glazba: King Diamond, osim gdje je navedeno drugačije. 

Strana A
Br. Skladba Trajanje
1. „Out from the Asylum”   1:44
2. „Welcome Home”   4:35
3. „The Invisible Guests”   5:02
4. „Tea”   5:12
5. „Mother's Getting Weaker”   3:59
Strana B
Br. SkladbaSkladatelj Trajanje
6. „Bye, Bye Missy”    5:06
7. „A Broken Spell”  LaRocque 4:06
8. „The Accusation Chair”    4:19
9. Bez naslova (instrumentalna skladba)Diamond, LaRocque 1:54
10. „Twilight Symphony”    4:07
11. „Coming Home”    1:10
41:14

Osoblje[uredi | uredi kôd]

King Diamond
Dodatni glazbenici
Ostalo osoblje

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. King Diamond - "Them" - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Pristupljeno 27. siječnja 2023.